CSI / RusiaRăzboiUcraina

Analiză Reuters. În Rusia dispare un tabu: Chiar şi Putin vorbeşte de ”război”

De mai bine de 15 luni, Rusia duce în Ucraina un război pe care Kremlinul a refuzat să îl numească război, dar acest lucru se schimbă: Vladimir Putin foloseşte tot mai des cuvântul ”război”, observă Reuters și News.ro.

Când Putin a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie 2022, a numit această mişcare ”operaţiune militară specială”, un eufemism pe care Kremlinul, miniştrii ruşi şi mass-media de stat l-au respectat în cea mai mare parte, chiar şi prin inventarea unui nou acronim rusesc, ”SVO”.

Numirea conflictului drept ”război” a fost efectiv scoasă în afara legii pentru presa rusă printr-o serie de legi, la scurt timp după invazie. Presei ruse i s-a ordonat să nu folosească cuvântul război – şi fie s-a conformat, fie şi-a închis activitatea.

Dar, ca răspuns la ceea ce Rusia a spus că a fost un atac major cu drone ucrainene asupra Moscovei, Putin a folosit săptămâna trecută cuvântul ”război” de patru ori în legătură cu Ucraina, potrivit unei transcrieri a comentariilor sale postate pe site-ul Kremlinului.

”Indiferent de ceea ce spunem, ei vor căuta întotdeauna să dea vina pe Rusia, dar acest lucru nu este corect: nu noi am declanşat acest război, repet. În 2014, regimul de la Kiev a declanşat războiul în Donbas”, a spus Putin. Această remarcă a fost difuzată duminică în cel mai important tronson de audienţă la televiziunea de stat Rossia. Corespondentul de la Kremlin, Pavel Zarubin, le-a spus telespectatorilor că Putin a dedicat mult timp conflictului, din spatele scenei.

La 9 mai, de Ziua Victoriei, când ruşii comemorează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, Putin le-a spus veteranilor din Piaţa Roşie: ”Un adevărat război a fost dezlănţuit din nou împotriva Patriei noastre”.

În ultimele luni, ministrul apărării, Serghei Şoigu, purtătorul de cuvânt al dictatorului rus Putin, Dmitri Peskov, ministrul de externe, Serghei Lavrov, şi şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, au folosit cu toţii cuvântul război – ”voina” în limba rusă – în public.

”Practic, trăim în condiţii de război”, a declarat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care a fost atacată în ultimele săptămâni.

În privat, însă, elita rusă numeşte de mult timp război ”operaţiunea militară specială” din Ucraina.

Acceptarea treptată a războiului – chiar şi în public – oferă o idee despre cum s-au schimbat percepţiile Kremlinului şi poate da o altă percepţie a viitorului, după mai mult de 15 luni din ceea ce este considerat ca fiind cel mai sângeros război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

”Este izbitor modul în care Putin şi elita par să îşi încalce propriile reguli”, a declarat un diplomat occidental de la Moscova. ”Ceea ce este mai important este ceea ce spune despre viitor: înseamnă războiul o abordare mai serioasă şi cum va arăta Rusia în război?” se întreabă el.

EUFEMISMELE PENTRU RĂZBOI, O PRACTICĂ VECHE

Eufemismele pentru război nu sunt ceva nou. Preşedintele american Lyndon B. Johnson a prezentat implicarea crescândă în războiul din Vietnam drept ”acţiune militară limitată”, în timp ce invazia americană din 2001 în Afganistan a fost prezentată drept ”Operaţiunea Enduring Freedom” de către preşedintele american George W. Bush.

Atunci când liderul sovietic Leonid Brejnev a declanşat războiul sovieto-afgan în 1979, care a durat 10 ani, Moscova a prezentat invazia ca pe o operaţiune ”pentru a oferi asistenţă internaţională poporului afgan prieten”.

”Trebuie să vă amintiţi şi să fiţi conştienţi de faptul că SVO a fost inventat într-un moment în care au crezut că vor câştiga rapid şi fără vărsare de sânge, ca în Crimeea”, atrage atenţia Abbas Galliamov, fost redactor de discursuri la Kremlin. ”Dar acum este clar pentru toată lumea că acesta este un război. Şi a devenit clar cu mult timp în urmă, când toată lumea şi-a dat seama că blitzkrieg-ul a eşuat”, spune el.

Transcrierile de la Kremlin arată că Putin a folosit recent în mod repetat acest cuvânt şi în legătură cu ceea ce el spune că este un ”război” de informaţii şi sancţiuni declanşat de Occident împotriva Rusiei, precum şi pentru învinovăţirea Ucrainei pentru un conflictul care se extinde acum.

În schimb, anul trecut, el a folosit termenul cu moderaţie. În septembrie, când a revendicat patru regiuni ucrainene ca părţi ale Rusiei, a descris conflictul ca fiind un război, în octombrie a spus că Occidentul ”incită la război”, iar în decembrie a fost şi mai explicit, vorbind despre ”acest război”.

RUSIA MERGE LA RĂZBOI?

Acest lucru l-a determinat pe Nikita Iuferev, un consilier din Sankt Petersburg, să depună o plângere. Demersul nu a dus nicăieri, a spus Iuferev, şi nici plângerile împotriva utilizării cuvântului de către alţi oficiali nu s-au soldat cu vreun răspuns.

”Mai devreme sau mai târziu vom ajunge la punctul în care toată lumea îl va numi război şi îl va recunoaşte ca fiind un război”, a declarat Iuferev pentru Reuters. ”Iar războiul poate însemna legea marţială, mobilizarea economiei, mobilizarea armatei şi a rezerviştilor”, a subliniat el.

Kremlinul a declarat că nu există niciun plan pentru legea marţială sau o nouă mobilizare, după cea limitată de anul trecut. Dar Putin a aprobat luna trecută amendamente care permit organizarea de alegeri sub legea marţială, iar companiile din domeniul apărării au adus schimburi suplimentare de muncitori pentru a lucra aproape non-stop.

Atacurile de pe teritoriul Rusiei pe care Moscova le-a pus pe seama Ucrainei au înăsprit opinia în interiorul Kremlinului, întărind poziţia radicalilor care propun o abordare mult mai dură a unui război în care Putin a spus că Rusia nici măcar nu a ajuns încă la un nivel serios.

La Moscova, războiul este prezentat ca fiind existenţial şi decorat cu simbolismul ortodoxiei ruse.

Şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care îi acuză pe comandanţii lui Putin că au ruinat armata rusă, a evocat perspectiva ca evenimentele să se desfăşoare aşa cum au avut loc în timpul dictaturii generalului chilian Augusto Pinochet.

”Oamenii îmi scriu că trebuie să facem un Chile pentru a ne apăra: Chile înseamnă un Pinochet; Chile înseamnă elita Rusiei – sau mai ales elita birocratică – pe un stadion, înconjurată de oameni cu arme automate”, a declarat Prigojin.

”Acesta nu este un joc”, a spus el. ”Pierdem acest război”, a avertizat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *