CSI / Rusia

(ANALIZĂ STRATFOR) Kremlinul și-a dat seama că Obama pleacă

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un punct critic în negocierile pentru Siria şi Ucraina – două dintre cele mai controversate probleme ale relaţiei lor. Mai sunt numai patru luni până la sfârşitul mandatului prezidenţial al lui Barack Obama, prin urmare, pentru a obţine progrese substanţiale cu privire la oricare dintre probleme, Moscova şi Washington ar trebui să se grăbească. Dacă în Casă Albă se mută nouă administraţie, vor trebui să înceapă totul din nou, scrie Stratfor.

Cu toate că încetarea focului din Siria abia a intrat în vigoare, iar armistiţiul în Ucraina încă urmează să fie decis, aceste schimbări indică eforturi diplomatice concertate a Moscovei şi Washingtonului, menite să accelereze înţelegerea. În cele din urmă, ambele părţi vor beneficia dacă se face un progres semnificativ, înainte că Obama se plece de la Casă Albă. Pentru că sfârşitul preşedinţiei sale se apropie cu repeziciune, Obama trebuie să se gândească la ce fel de moştenire lasă în urmă. Rusia este interesată în a avea de a face cu „rău cunoscut”, înainte că un partener necunoscut de negocieri va prelua puterea la Washington.

Cu toate acestea, nimic nu garantează succesul cooperării americano-ruse, notează Stratfor. Punerea în aplicare a încetării acţiunilor militare în Ucraina şi Siria au o serie de factori de risc. Cu toate că interesele Rusiei şi SUA în Siria, în acest moment sunt la fel, Washingtonului nu îi va fi uşor să separe rebelii moderaţi de terorişti, împotriva cărora intenţionează să lupte imreuna cu Moscova. Eforturile Turciei continuă să aibă drept scop slăbirea kurzilor. Ankara va utiliza încetarea focului pentru a consolida forţă rebelilor pe care îi susţine. Contrariată de cooperarea dintreMoscova şi Washington în Siria, de care beneficiază Iranul, Arabia Saudită va încerca, de asemenea, să consolideze poziţia acelor grupuri pe care le sprijină.

În mod similar se desfăşoară lucrurile şi Ucraina. În trecut, separatişti au respectat anumite cerinţe ale acordurilor Minsk, de exemplu, au retras din zona de lupta armele grele. Cu toate acestea, de îndată ce luptele din estul ţării au erupt cu o nouă forţă, armele grele au fost readuse înapoi pe linia de foc. În plus, discutarea statutului DNR şi LNR este blocată. Moscova, insistă asupra faptului că, pentru a opri luptele din Donbas, Kievul să ofere mai multă autonomie. Kievul, la rândul sau, refuză să facă un compromis în sfera politică, atâta timp cât nu sunt respectate prevederile referitoare la securitate din acorduriel de la Minsk.

Este dificil să ne imaginăm că în următoarele câteva luni, Rusia şi Statele Unite vor reuşi să facă un progres, conchide Stratfor. Experţii cred că în spatele anunţului privind încetarea focului, poate fi numai dorinţa Moscovei şi a separatiştilor să arate lumii dorinţa de a coopera, ceea ce le-ar permite, în caz de încălcare a armistiţiului, să dea vină din nou pe Kiev.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *