Eveniment

(ANCHETĂ) „Moldsilva” cumpără otravă la prețuri exorbitante

Pădurile Moldovei sunt stropite cu insecticidele false, procurate la un preț de nimic, pentru care „Moldsilva” plătește de patru ori mai mult unei firme controlate de șeful consilierilor comuniști de la Bălți, Vitali Povonschi. Afacerea este protejată de fostul șef al Agenției, Anatolie Popușoi, și vicedirectorul actual ai instituției, Ion Platon. Sunt declarațiile omului de afaceri Oleg Toderița, care a înregistrat în RM un preparat nou pentru stropirea aeriană a pădurilor, însă acum doi ani, după cum ne asigură el, Popușoi și Platon l-au constrâns să se dea la o parte…

În 2004, când Oleg Toderița a adus din China în RM trei tone de substanță chimică activă „Diflubenzuron”, marfa i-a fost sechestrată la vamă timp de un an. „Am fost nevoit să suport toate cheltuielile pentru testarea, omologarea și înregistrarea insecticidului în Registrul de stat. Când m-au întrebat chinezii ce denumire să-i pună preparatului, am ales la întâmplare cuvântul Sumilin”, își amintește Toderița. Până atunci pădurile Moldovei erau stropite cu un pesticid identic, numit Dimilin, care era adus din Europa și costa 60 USD pentru un kg.

„Olinec” are drepturi exclusive pentru procurarea Sumilinului”

Rezolvând problemele de la vamă, Toderița a vândut preparatul Agenției „Moldsilva” cu 50 USD pe kg. Ulterior, a mai adus un lot și lucrurile au mers strună până în 2011, când situația a luat o întorsătură neașteptată. „M-a chemat Ion Platon și mi-a propus să-mi împart cu el venitul. Am fost gata să-i dau 15%, dar el a zis că e puțin. N-a fost de acord nici să investim împreună bani în afacere și să ne împărțim câștigul. El vroia să stea în fotoliu și să primească bani”, afirmă Toderița. Peste puțin timp, adaugă el, Platon l-a anunțat că „Moldsilva” va cumpăra în continuare doar Dimilin.

Licitația organizată în acest sens în 2012 a fost câștigată de „Rezerport-prim”. Printre fondatorii firmei respective se numără și Alina Povonschi, soția liderului fracțiunii PCRM din Consiliul municipal Bălți. Această firmă, însă, nu a revenit la Dimilin, ci a început să vândă preparatul botezat și înregistrat de Toderița, Sumilin. Îl importa tot din China, la un preț de aproape trei ori mai mic, fără să se știe cine îi este producătorul… Ca să se înțeleagă bizareria afacerii, menționăm că firma lui Toderița, „Olinec”, cumpăra Sumilin de la producătorul „Source Chemical” cu 28 USD pentru un kg. Neavând licență pentru export, compania chineză își vindea marfa prin altă companie, „China Jiangsu International Economic Techinical Cooperation Corp” (CJIETCC). De cealaltă parte, „Rezerport-prim” cumpără același produs direct de la CJIETCC cu doar 10 USD pentru un kg.

Potrivit lui Zhang Quan, reprezentant al „Source Chemical”, CJIETCC se ocupă doar de exporturi. „Am lucrat și noi cu ei până când am obținut licența pentru export. Iar preparatul Sumilin este produs de noi și firma moldovenească „Olinec” are drepturi exclusive pentru procurarea acestuia”, susține Quan. Toderița spune că marea sa gafă a fost că, în neștiință de cauză, a indicat în actele de înregistrare a Sumilinului firma exportatoare, CJIETCC, și nu producătorul, „Source Chemical”…

„Popușoi mi-a spus să nu fac gălăgie”

„Când am văzut că m-au dus de nas, l-am sunat pe Platon, fiindcă în RM, nu s-a mai întâmplat ca cineva să aibă certificat de omologare și de testare a unui preparat, iar altcineva să i-l fure”, ne spune omul de afaceri, care a păstrat până astăzi în memoria telefonului mesajele pe care le-a scris și le-a primit atunci de la Platon. El își amintește că mesajul său: „Crezi că „Rezerport-prim” o să treacă așa simplu?”, i-a adus pe neprins de veste oaspeți nepoftiți. „A doua zi, mă sună Popușoi și mă cheamă afară. Ies și îl văd într-o mașină, condusă de Platon. Mi-a spus să nu fac gălăgie, că Platon e singurul om de-al său care a rămas la „Moldsilva” și ar fi bine să-l las pe el să aducă Sumilin în locul meu. La început am refuzat, dar n-am vrut să-mi agravez situația”, susține Toderița. La acel moment, se iscaseră și alte probleme între el și „Moldsilva”. Avea un contract de arendă a unui iaz din Bălțata și, așa cum nevoile nu vin câte una, i-a murit într-un an tot peștele, după care medicii i-au depistat cancer. Tratamentul costisitor în străinătate l-a pus în imposibilitatea de a se achita cu Agenția. Anume teama de a pierde iazul, precizează el, l-a făcut să tacă în fața lui Popușoi și să nu participe la licitațiile ulterioare…

Oleg Toderița

„Cred că Popușoi a venit la mine, pentru că erau în joc interesele colegului său de partid de la Bălți, Povonschi, care se ocupa cu stropitul pădurilor încă de pe timpul comuniștilor. Dar produsul pe care-l aduc ei este fals și, nefiind testat în RM, nici nu știi ce conține…”, susțune Toderița.

„Nu avem de unde să cunoaștem…”

Ion Ceban, directorul „Moldsilva”,  ne-a spus că în acest an „Moldsilva” a cumpărat 3,6 tone de Sumilin la prețul de circa 2,3 mln. lei. Rezultă că Agenția plătește 50 USD pentru un kg, procurat de firma lui Povonschi cu doar 10 USD. În buzunarul cui ajunge profitul de 1,7 mln. de lei, nu se știe. Ceban ne-a mai spus că nu cunoaște esența problemei, dar că Toderița umblă cu oca mică, fiindcă nu plătește pentru iaz… „Nu poate Platon să-i ia businessul omului. Sunt două firme concurente care se mănâncă între ele. Decizia de a trece la Sumilin nu ne aparține nouă, ci Institutului de cercetări și menajări silvice (ICAS)”, ne-a spus Ceban.

La rândul său, Dumitru Galupa, directorul Institutului, este de altă părere ne-a recomandat să vorbim cu Ion Platon: „În procedurile de achiziții ale „Moldsilva” nu este indicată denumirea preparatului, ci substanța activă și parametrii ei tehnici. Sumilin și Dimilin au aceeași substanță activă. Nu cunosc istoria apariției preparatului dat pe piața noastră, dar responsabil de licitație a fost dl Platon”.

N-am aflat mai multe nici de la Ion Platon, care ne-a spus că responsabilă de alegerea Sumilinului este Secţia protecţia pădurii a ICAS. „Știu doar că Sumilin și Dimilin sunt denumiri comerciale ale aceluiași preparat. Mai mult nu sunt competențele mele. Și nu are dreptul moral domnul în cauză să spună că s-a întâlnit cu dl Popuşoi sau cu Platon..”. El infirmă toate acuzațiile lui Toderița, inclusiv faptul că acesta a adus Sumilinul în Moldova. Ne mai spune că Toderița l-a amenințat. Când l-am rugat să ne explice de ce „Moldsilva” cheltuiește atâția bani pentru un preparat atât de ieftin, Platon ne-a răspuns: „Nu avem de unde să cunoaştem, dar există procedura legală de desfăşurare a licitaţiilor publice. Nu eu sunt omul care să apreciez ”.

Și Vitalie Povonschi susține că Toderița minte. Deși neagă faptul că soția sa este fondatoarea „Rezerport-prim”, comunistul cunoaște totul despre această firmă. El ne-a spus că nu se află în țară, dar că ne va suna a doua zi. Nu a mai revenit. Iar Anatolie Popușoi ne-a spus cu o voce stinsă că se simte prost…

Pădurile se prelucrează numai pe hârtie?

Ex-directorul „Moldsilva”, Gheorghe Vdovâi, se arătă rezervat față de folosirea abuzivă a insecticidelor, care ar fi atins proporții deosebit de mari în timpul guvernării comuniste. „Pe timpul lui Popușoi, procurarea acestor preparate a atins performanțe de milioane de lei anual. Când am venit la Agenție, noi am folosit de vreo zece ori mai puțin. Pentru aceasta se cheltuiesc o mulțime de bani, deși există suspiciuni că prelucrările pădurilor se fac mai mult pe hârtie, că nimeni nu controlează eficiența lucrărilor, că uneori nu se face nimic și se dă vina pe vânt. Eu la așa ceva n-am putut să închid ochii, fiindcă nu-mi plăcea toată activitatea asta. Mai departe, despre ce a făcut Platon, nu știu cât este de corect”, susține Vdovâi.

Mai mult, deși Sumilinul figurează în Registrul de stat după firma „Olinec”, recent, „Rezerport-prim” a solicitat Agenției pentru protecția intelectualității (AGEPI) să înregistreze pe numele său respectiva marcă comercială. „Mi se pare dubioasă chestia asta. Poate că cineva, din considerente de business sau pentru a-i face rău altcuiva, a venit la AGEPI cu o asemenea solicitare”, consideră Nicolae Danilov, director adjunct al Centrului de stat pentru atestarea și omologarea produselor de uz fitosanitar și fertilizanților. În schimb, Ion Țigănaș, vicedirectorul AGEPI, afirmă că principiul de bază în privința înregistrării mărcilor este „primul venit, primul servit”. „Oricum, AGEPI este obligată prin lege să informeze publicul în privința cererilor depuse, iar persoanele care se cred lezate în drepturi pot să ne anunțe. Și chiar dacă înregistrăm o marcă, instanța de judecată o poate anula”, susține Țigănaș.

Anatolie Popușoi a condus „Moldsilva” în anii 2001-2009, fiind apoi deputat comunist. El este acuzat în dosarul Țiganca de prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari, abuz de putere şi neglijenţă în serviciu. În anii 1990-1998, a fost deputat agrarian. Și Ion Platon a făcut parte din Partidul Democrat Agrar, în prezent fiind membru al Consiliului politic național al PLDM.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *