Actualitate

Andrei Năstase: „Limba română, dragii mei prieteni, este limba în care ne culcăm copiii, este limba rugăciunilor noastre, este cuvântul și silaba identității noastre naționale”

Astăzi, de Ziua Limbii Române, ar fi bine să căutăm în inimile noastre un bob de dragoste, un fior față de identitatea noastră națională, față de limba noastră română, cea care ne-a fost cântată în versuri de Mihai Eminescu, Alexei Mateevici sau așternută în gânduri de inegalabilul Emil Cioran care spunea, acum mai bine de 50 de ani, că noi, românii, "nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă şi nimic altceva." Tot așa spunea și Nichita Stănescu – Patria mea este Limba română!

Iată de ce gândul meu pentru toți cei care astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române este unul de unitate și respect, toleranță și bunăvoință, modestie, onoare și prețuire pentru tot ceea ce acum înseamnă român și românește, pentru limbă, tradiție, credință și, nu în ultimul rând, spiritualitate.

Suntem datori copiilor noștri să nu lăsăm limba română să moară, aici, în stânga Prutului. Suntem datori să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a nu permite altor graiuri în care se înțeleg oamenii Moldovei să o stingă și să o reducă, la un moment dat, peste mulți ani, la definitivă tăcere.

Limba română este cea care ne ține de veghe la porțile viitorului mai bun pe care cu toții ni-l dorim. Limba română este cuvântul blajin cu care alini o suferință, dar este și limba în care vorbele de îmbărbătare ne-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, la lupta împotriva regimurilor sinistre care și-au bătut joc de țară și de oamenii EI.

Limba română, dragii mei prieteni, este limba în care ne culcăm copiii, este limba rugăciunilor noastre, este cuvântul și silaba identității noastre naționale. Limba română este modelul suprem în care ne-am manifestat cu toții toleranța față de toți cei care vorbesc orice altă limbă de pe acest pământ, dar vor să trăiască alături de noi în pace și bună înțelegere.

Limba română, ne face mai buni, mai cinstiți, mai curajoși și cu siguranță mult mai încrezători în toate ceea ce dorim să facem împreună, pentru noi și pentru țară, aici, acasă, sau în Diaspora.

Cu ocazia Zilei Limbii Române, închei scurtul meu mesaj recitând două strofe din opera marelui nostru poet național, Grigore Vieru!

„În aceeași limbă
Toată lumea plânge,
În aceeași limbă
Râde un pământ.
Ci doar în limba ta
Durerea poți s-o mângâi,
Iar bucuria
S-o preschimbi în cânt.
În limba ta
Ţi-e dor de mama,
Şi vinul e mai vin,
Şi prânzul e mai prânz.
Şi doar în limba ta
Poți râde singur,
Şi doar în limba ta
Te poți opri din plâns.”
La mulți ani, tuturor!

https://www.facebook.com/AndreiNastase.DA
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *