Actualitate

Andrei Spînu: Prețul la gaz pentru cetățenii Republicii Moldova este influențat de ce se întâmplă și pe piața internațională

„Dacă se va întâmpla și vedem că în ultimele zile prețul la gaz crește considerabil pe piețele internaționale, vom vedea la începutul lunii ianuarie cum va afecta acest preț tariful la gaz. Vedem un trend în creștere de la începutul lunii decembrie. În formula care este în contractul între „Moldovagaz” și „Gazprom” este prevăzut un mix – atât a prețului spot la gaze, cât și la prețul petrolului în ultimele nouă luni. Suplimentar trebuie să luăm în calcul că acea formulă presupune un preț mediu pe lună, nu ceea ce se întâmplă într-o singură zi”, a declarat Spînu, în cadrul emisiunii „Prime Time” de la Prime TV.

În context, acesta a spus: „În mod normal, noi vom ști prețul care se va aplica în formula contractului în ultima zi a lunii decembrie. Și atunci în funcție de fluctuație – ori vom plăti mai scump, ori mai ieftin, dar indiferent de situație noi vom plăti mult mai puțin decât prețul spot propriu-zis zi de zi”. 

De asemenea, vicepremierul a menționat că, din păcate, suntem într-o situație de anomalie. 
„În situații de acest tip este extrem de complicat să spui o decizie certă”, a precizat Spînu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *