Interviu

Andrei Strâmbeanu: Numai creştinismul ne poate reda dragostea de viaţă II

În aceste zile, oamenii devin mai blajini, mai milostivi, cerându-şi iertare unul de la altul pentru păcatele săvârşite. Sâmbătă, duminică şi luni, de Paştele Blajinilor, toate drumurile creştinilor vor duce spre casă, ca, împreună cu cei de la vatră, să meargă la cimitir ca să-i comemoreze pe cei trecuţi dintre noi. Cum vom sărbători în acest an Paştele Blajinilor, cum îi vom pomeni pe cei morţi şi ce s-a mai păstrat din tradiţiile acestei sfinte sărbători? – acesta este subiectul pe care l-am discutat cu scriitorul Andrei Strâmbeanu într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TIMPUL. Citiţi mai jos continuarea interviului. 

– Cum se mai sărbătoreşte Paştele Blajinilor?
– Se face o masă de petrecere care de multe ori se termină cu chiote, cântece şi bătăi. Creştinii se întrec la dat pomeni şi pomenile acestea se dau cu interes. Se face un schimb reciproc de pomeni între rude. Poemul meu „Floare-de-Cais sau Mielul netăiat”, lansat de curând, care anume prin intermediul unui copil curat, care ia apărarea unei fiinţe nevinovate – a mielului – protestează împotriva denaturării creştinismului…

– Povestiţi-ne puţin despre acest poem.
„Mielul netăiat” este un poem pascal. Aceasta s-a întâmplat cu mine acum 60 de ani. Nicanor, eroul principal (e vorba de vecinul meu Nicolae Carp), avea un miel alb cu care eram prieten la vârsta mea de cinci ani. De Paşti, stăpânul a vrut să-l taie. Eu m-am împotrivit şi i-am smuls din mână cosorul. Mielul a alergat la turmă. De ciudă, i-am umplut fântâna cu pietre. Am fugit acasă şi i-am spus mamei că o să-i dau foc la casă. Mama s-a dus la Nicanor şi l-a rugat: „Băiatul meu vrea să se răzbune pe tine şi să-ţi dea foc la casă. Îţi dăm alt miel, numai nu-l tăia pe acela!”. Şi nu l-a tăiat. Pe urmă, când mă duceam la stână, mielul n-a mai vrut să se joace cu mine. Bietul animal a înţeles că oamenii sunt răi şi poartă cuţitul în tureatcă. Poemul a apărut graţie generosului om de afaceri Alexandru Rusu, la Editura „Baştina-Radog”. Ion Mărgineanu l-a tradus în franceză şi germană, iar Mihail Hazin din Boston – în rusă. Tânăra poetesă Maria Augustina Hâncu l-a tradus în spaniolă. Acest poem pascal a fost lansat în română, germană şi franceză la Liceul „Mircea Eliade”. Dar s-au citit şi traducerile în rusă şi spaniolă. A fost o sărbătoare unică. Elevii căutau simbolurile pascale, deoarece autorul condamnă sacrificarea mieilor în ajun de Paşti, căci în Biblie nu se scrie nicăieri că în numele învierii lui Iisus Hristos a fost sacrificat mielul. Dimpotrivă, în Biblie Iisus Hristos este doar comparat cu mielul, pentru că Iisus Hristos e nevinovat, El e ca un miel blând. Iisus Hristos era mielul, fiul lui Dumnezeu. Sacrificarea mieilor este un obicei păgân, evreiesc, preluat din Vechiul Testament şi n-are absolut nimic comun cu tradiţia creştinească. De altfel, Uniunea Europeană îi reproşează României măcelărirea în masă a mieilor de Paşti pe toate drumurile şi chiar în prezenţa oilor care i-au născut. Este o sălbăticie condamnabilă acest lucru. Se pare că România e unica ţară unde se face această sacrificare absolut inumană.

Copiii care au adus exemple din vechime, din istorie, legate de diferite sacrificări, au fost de acord cu autorul că această sacrificare a mieilor este absolut anticreştinească şi n-are nimic comun cu învierea lui Iisus Hristos. Discuţia a avut loc în clasa a XII-a, condusă de profesoara Viorica Bolocan. A asistat şi directoarea instituţiei, doamna Elvira Grâu. La dezbateri a participat acad. Mihai Cimpoi, poeta Nina Josu şi traducătoarea în spaniolă Maria Augustina Hâncu. A fost o revelaţie şi pentru autor, şi pentru oaspeţi. Ne-a mirat faptul că aceşti copii au cunoştinţe biblice vaste şi dezaprobă acest obicei şi transformarea sărbătorilor sfinte în petreceri fastuoase, care le îndepărtează de valorile creştine. Cartea va fi editată de acelaşi Alexandru Rusu, în cinci limbi, într-o prezentare grafică impecabilă realizată de Petru Gheţoi şi va fi prezentată la Târgul de Carte de la Berlin.

– Vă mulţumesc pentru interviu şi vă doresc un Paşti al Blajinilor liniştit, în corespundere cu valorile creştine. Hristos a înviat! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *