Aniversare la Liceul român din Tiraspol
Acest eveniment deosebit în istoria învăţământului românesc din regiunea transnistreană a întrunit elevi, profesori, părinţi şi oficiali sosiţi de la Chişinău.
La Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, tricolorul e peste tot: pe balustrade, pe calorifere, pe geamuri, iar în sala festivă – chiar alături de icoana din colţ. Pe scări, cel care urcă sau coboară este surprins de o expoziţie foto a lui Vasile Şoimaru -„Transnistria în imagini”. Doi elevi îi întâlnesc pe cei veniţi chiar la intrare şi le înmânează primul număr al ziarului „Luceafărul” – publicaţia instituţiei. La etaj, vocile puternice ale preoţilor încep o liturghie, după care un mănunchi de busuioc flutură prin încăpere şi aruncă peste capetele elevilor stropi de apă sfinţită…
Fondatorii liceului: Maria Lungu, Tatiana Andrieş, Chiril Popa; (din dreapta) Raisa Pădureanu, Ion Iovcev
Aşa a început aniversarea celor două decenii de la înfiinţarea Liceului teoretic „Lucian Blaga” sau fosta Şcoală medie generală nr. 20 din Tiraspol. Este o vârstă egală cu cea a Republicii Moldova. Or, decretul de înfiinţare a instituţiei a fost emis în 1991, după numai patru zile de la declararea independenţei statului nostru. Mica sală festivă a fost neîncăpătoare pentru atâţia oaspeţi doriţi. Este vorba de absolvenţii şcolii, directori ai liceelor româneşti din Transnistria, foşti profesori, părinţi şi oficiali ai Primăriei mun. Chişinău.
Deşi a fost o zi de sărbătoare, cei care au stat la începuturile activităţii acestei şcoli n-au putut să nu-şi amintească de greutăţile cu care s-au confruntat în toţi aceşti 20 de ani. „Nu a fost uşor. Zi de zi, am avut „oaspeţi” de tot felul, care ne convingeau să nu învăţăm conform programelor Chişinăului, să nu studiem Istoria Românilor, să nu scriem cu grafie latină. În permanentă stare de stres am lucrat de la bun început”, a recunoscut Maria Lungu, prima directoare a şcolii nr. 20. În viaţa Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol au fost câţiva ani de cumpănă, când era pusă în pericol însăşi existenţa acestei insuliţe de cultură românească în autoproclamata republică nistreană. În decembrie 1991, membrii aşa-numitei uniuni muncitoreşti din Transnistria au spart toate geamurile şcolii, iar în 1994 clădirea a fost devastată. Dar cel mai greu a fost în 2004, când arhiva şcolii a fost confiscată, iar mobilierul – distrus de miliţia transnistreană. De fiecare dată, însă, şcoala a renăscut ca pasărea Phoenix, lucru reuşit, în mare măsură, cu ajutorul directorului Ion Iovcev, care a preluat conducerea liceului pe 27 mai 1992, dar şi datorită adjuncţilor săi Tatiana Andrieş şi Raisa Pădureanu. Există aici şi un grup solidar de profesori dedicaţi cauzei de a educa tineri în spiritul culturii româneşti.
Şi Dorin Chirtoacă a venit la Tiraspol
Dorin Chirtoacă a promis elevilor 20 de calculatoare
Oaspete de onoare al Liceului „Lucian Blaga” fost şi primarul mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă. El a venit la Tiraspol însoţit de consilierul municipal Ion Gabura şi de Cristi, fiul interpreţilor libertăţii – Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. „Lucian Blaga spunea că veşnicia s-a născut la sat. Parafrazându-l, mi-aş permite să spun că, dacă veşnicia s-a născut la sat, atunci românismul în secolul XXI s-a născut la şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană”, şi-a început discursul Dorin Chirtoacă.
Cristi Aldea-Teodorovici a cântat de ziua liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol
Cu ocazia aniversării, primarul Chişinăului a spus că va dărui liceului român din Tiraspol 20 de calculatoare. El a mai declarat că, începând cu anul 2012, în semn de solidaritate cu profesorii, Primăria Chişinău va veni cu o finanţare constantă către şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, pentru mobilier şi aparataj tehnic. Directorul Ion Iovcev a amintit că, datorită Primăriei Chişinău, liceul are un microbuz care, deja de doi ani, în fiecare dimineaţă aduce la ore 34 de copii din Slobozia, Cioburciu, Caragaş şi Sucleia.