Antreprenorii se plâng de dobânzile mari la credite
Problema a fost discutată în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Accesul IMM la finanţare”, care a fost prezidată de ministrul Economiei Valeriu Lazăr.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Băncii Naţionale, Ministerului Finanţelor, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, asociaţiilor nonguvernamentale, organizaţiilor şi instituţiilor aferente. Manifestarea a avut drept obiectiv principal identificarea soluţiilor viabile de finanţare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, întrucât aceasta este o problemă majoră în activitatea şi dezvoltarea acestora.
Reprezentanţii IMM au relevat constrângerile existente în domeniul accesului la finanţare. Solicitată de TIMPUL, Liliana Zavulan, conducătoarea întreprinderii de prelucrare a cărnii „Zavulan Co” din satul Bardar, raionul Ialoveni, ne-a spus că ar fi bine ca băncile să ofere vacanţe în perioada de criză financiară.
Dobânzile înalte ale creditelor şi volatilitatea acestora, lipsa resurselor financiare pe termen lung şi lichiditatea scăzută a gajului, procedurile lungi şi complicate ale dreptului de gaj – acestea au fost doar câteva din multiplele probleme cu care se confruntă întreprinzătorii mici şi mijlocii, discutate în cadrul şedinţei de lucru.
Vorbitorii au abordat şi problema finanţării prin intermediul instituţiilor nebancare, precum sunt asociaţiile de economii şi împrumut şi organizaţiile de microfinanţare. În acest sens, Iurie Filip, membru al Consiliului de administrare al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, a accentuat faptul că sectorul financiar nebancar trebuie să devină o alternativă a sectorului bancar.
Pe marginea temei discutate s-au pronunţat directorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, expertul pe instrumente de finanţare în cadrul IMM-urilor Ulla Toernoos ş.a.
În R. Moldova, IMM-urile deţin circa 97,5% din numărul total al întreprinderilor din ţară. La formarea produsului intern brut, întreprinderile mici şi mijlocii au contribuit în 2011 cu 28,3%.