Anunţ: Caut gazdă. Sunt o fată fără vicii, liniştită şi serioasă
Sute de studenţi îşi caută disperaţi un adăpost după ce la începutul anului de studii 2011-2012 visul de a obţine un loc în căminul studenţesc s-a năruit.
Anul acesta, în unele instituţii de învăţământ superior, numărul celor care au solicitat un loc de cazare în cămine l-a depăşit de două-trei ori pe cel al locurilor disponibile. Deşi se plâng de condiţiile existente, tot mai mulţi studenţi solicită locuri la cămin, din simplul motiv că preţurile la chirii sunt mult prea mari pentru bugetul lor auster. Astfel că, pe lângă contractul de studii şi banii de întreţinere, studenţii sunt nevoiţi să dea minimum 100 de euro pentru un apartament cu o cameră sau 50-80 de euro de persoană pentru un loc într-un apartament cu două-trei odăi. La aceste cheltuieli se mai adaugă plata pentru serviciile comunale care ajunge, în special iarna, la sume enorme. Iar bursa, pentru cei care o au, este mult prea mică pentru a acoperi măcar o parte din cheltuieli.
De 2,5 ori mai multe cereri decât locuri
Potrivit Emiliei Filipov, directoarea orăşelului studenţesc de la Universitatea Tehnică, anul acesta instituţia are cu 160 de locuri mai mult, fiind asiguraţi cu cămin circa 75% din studenţii care au solicitat cazare. Directoarea spune că numărul cererilor este relativ egal cu cel din anul trecut. Cam la aceeaşi cotă sunt asiguraţi cu cămin studenţii de la Universitatea de Medicină şi Universitatea de Stat, ale căror cămine găzduiesc peste 70% din numărul celor înmatriculaţi anul curent. Însă la USM numărul solicitanţilor a depăşit de 2,5 ori numărul locurilor disponibile în cămine. Potrivit lui Victor Gârlea, preşedintele comitetului sindical al studenţilor USM, „în ultimii ani, avem mai multe solicitări decât locuri disponibile. În prezent am demarat reparaţia capitală a unui cămin, astfel că sunt cu 170 de locuri mai puţin. Dar după reparaţie vom avea mai multe locuri de cazare, întrucât vom construi mansarde”, a subliniat Victor Gârlea.
Chiria – 150-180 de lei pe lună
Potrivit managerilor instituţiilor de învăţământ, la stabilirea listelor persoanelor care vor fi cazate în cămin s-a ţinut cont de starea lor familială, prioritar fiind cazaţi orfanii şi studenţii din familii social-vulnerabile. „În primul rând au fost cazaţi studenţii înmatriculaţi fără taxă de studii. De asemenea, a fost luată în calcul nota medie pe semestru”, a subliniat Victor Gârlea. După spusele lui, dacă anul trecut studenţii de la USM achitau în medie 4,30 lei pentru o zi în cămin, anul acesta taxa este de 6 lei pe zi, respectiv, 180 de lei pe lună. Şi la UTM chiria s-a majorat, studenţii achitând 157 de lei pe lună.
"Hrusciovka" – cea mai solicitată
În ciuda acestor majorări, studenţii care aleg viaţa la cămin reuşesc să economisească sume bune de lei. Cei care profită de pe urma studenţilor sunt chiriaşii care în lunile august-septembrie majorează preţurile la chirii. Conform expertului imobiliar Vadim Volkov, chiriaşii fac speculaţie de sezon. „În această perioadă se atestă o creştere a preţurilor. Dacă, în medie, un apartament cu o odaie, de tip hruşciovka, este dat în chirie cu 100 de euro, în această perioadă ajunge la preţul de 130 şi chiar 150 de euro. Practic, preţul se majorează cu 30-40%, mai ales la apartamentele cu o odaie, de tip econom, fiindcă ele sunt şi cele mai solicitate. Dar în octombrie preţurile revin la normal”, subliniază expertul.
A scăzut numărul chiriaşilor
Potrivit lui Vadim Volkov, din cauza crizei economice tot mai mulţi tineri renunţă să stea cu chirie. „A scăzut numărul celor care caută gazdă. Mulţi preferă să îşi caute de lucru mai aproape de locul de baştină, în mediul rural sau pleacă peste hotare şi renunţă la chirii. Unii aleg să facă naveta de la zeci de kilometri decât să achite gazda”, spune Volkov.
În cazul în care vă număraţi printre cei care-şi caută gazdă, ar fi bine să aşteptaţi până la finele lunii, când preţurile vor mai coborî. Dacă totuşi trebuie să vă mutaţi urgent, alegeţi un apartament cu mai multe odăi. Specialiştii recomandă studenţilor să închirieze în grup apartamente cu două-trei odăi, pentru a plăti o sumă mai mică. Astfel, un apartament cu două odăi ar putea fi închiriat cu 130-170 de euro, iar cele cu trei odăi – la un preţ de 200-250 de euro.