Actualitate

Anunț oficial: SUA vor desfășura 1000 de soldați americani în Polonia

Donald Trump a făcut acest anunţ la Casa Albă, într-o conferinţă de presă cu preşedintele Andrzej Duda, la scurt timp după semnarea unei declaraţii comune în domeniul apărării.

Şeful statului american anunţase la începutul întrevederii din Biroul Oval cu Andrzej Duda că Polonia a comandat 30 de avioane de vânătoare americane F-35.

„Rusia îşi arată din nou faţa aspră, neprietenoasă şi imperială”, a explicat președintele polonez, Andrzej Duda. „Rusia caută mereu să ne ia teritoriul”, a adăugat el.

La începutul discuţiilor cu omologul polonez, liderul de la Casa Albă menționase posibilitatea trimiterii de 2.000 de oameni în Polonia și afirmase că acest contingent ar putea fi dislocat din cadrul forţelor americane staţionare în Germania, ţară pe care Trump a acuzat-o că plăteşte prea puţin pentru apărarea comună a NATO.

Decizia preşedintelui american reprezintă un efort de a satisface interesele Poloniei, un aliat-cheie al NATO, fără a-l antagoniza în mod făţiş pe preşedintele rus Vladimir Putin, cu care Trump ar dori să aibă relaţii de prietenie, comentează Reuters.

„Sper că Polonia va avea o relaţie minunată cu Rusia. Sper că vom avea o relaţie minunată cu Rusia”, a declarat Donald Trump.

Statele Unite au deja trupe în Polonia în baza acordului din 2016 cu NATO, ca răspuns la anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea în 2014.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a salutat anunţul preşedintelui american. „Anunţul de astăzi este parte a eforturilor NATO măsurate, defensive şi proporţionale de întărire a (politicii) noastre de apărare şi descurajare”, a declarat Stoltenberg.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *