Apă bună pentru locuitorii din nordul Moldovei. A fost semnat acordul cu România privind construcția apeductului care va subtraversa Prutul
Guvernul Republicii Moldova și cel al României au semnat Protocolul de amendare a Acordului privind reglementarea construirii apeductului care va subtraversa Prutul. Primul proiect de acest timp va fi realizat între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova). Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spânu, astăzi, 11 noiembrie, pe pagina sa de Facebook.
„Împreună cu ministrul Mediului, Apei și Pădurilor, Barna Tánczos, am semnat Protocolul de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii apeductului care va subtraversa Prutul. Mulțumesc pentru deschidere părții române, în mod special Președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. Prin eforturi comune, vom îmbunătăți calitatea vieții populației, în special din zonele rurale în care vor fi construite apeductele”, a scris Andrei Spînu.
Investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România, ApăVital, iar Republica Moldova va achita costurile de racordare a localităților din zona în care va fi apeductul construit, transmite Nordnews.
„România este partenerul nostru de suflet în tot ce se întâmplă și în mod special în criza prin care trecem. Astăzi am semnat pentru ca să treacă apa Prutul, recent și energia electrică a trecut Prutul, nemaivorbind de proiectele de infrastructură, podul care se va construi la Ungheni, vine și lemnul, gazul, și toate aceste lucruri mă fac să fiu optimist că în perioada următoare această relație va crește. Noi vom face în următoarele săptămâni tot posibilul ca acest protocol și acordul să fie ratificat în regim de urgență ca la 1 decembrie apa de la ApaVital să ajungă și pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai precizat Spînu.
„Le mulțumesc colegilor de la Consiliul Județean, domnului Președinte, conducerii ApaVital pentru că este un exemplu dat pentru orice alt domeniu, pentru orice altă companie care se situează cu activitatea zilnică în zona de graniță”, a spus Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Barna Tánczos.
Totodată, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală este în curs de implementare un proiect ce vizează construcția rețelelor de apeduct pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni care urmează să se conecteze la punctul de interconectare.
Amintim că, România și Republica Moldova au încheiat în data de 20 mai 2021, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea amplasării unor apeducte. Astfel, s-a creat cadrul juridic necesar pentru ca o companie din România, ApaVital Iași, să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași din România în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova, între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!