Justiție

Apă Canal, amendată cu 12 MILIOANE de lei după ce în râul Bâc s-a depistat salmonella și depășiri de azot – VIDEO

Controlul din cadrul Stației de Epurare din Chișinău a fost demarat în baza unei sesizări parvenite de la Centrul de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, după ce în apa râului Bîc a fost depistată salmonela de către specialiști.  

„Acest fapt denotă calitatea defectuoasă a procesului de epurare a apelor uzate. Noi, ca organ de control responsabil de activitățile de protecție a mediului în municipiul Chișinău, eram obligați prin lege în baza sesizării respective să întocmim toate actele prevăzute de legea 131 cu privire la controlul de stat asupra activității de întreprinzător și să inițiem un control inopinat la obiectivul dat. (…)

La data de 13 septembrie, am inițiat controlul care a durat câteva zile, unde au fost prelevate probe de ambele laboratoare. Analizele au demonstrat că există depășiri la componentul de azot de amoniu de 6,8 ori în râul Bîc, ceea ce denotă că Stația de Epurare lucrează insuficient și este admisă poluarea mediului. Ulterior a fost citat contravenientul pentru marți în această săptămână și urmează ca noi să ne facem meseria până la capăt”, a precizat Ion Caliniuc, șef adjunct pentru Protecția Mediului Chișinău. Potrivit șefului Inspectoratul pentru Protecția Mediului, S.A. Apă-Canal prezintă un management defectuos la Stația de Epurare, contractând de la agenții economici, care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului Chișinău, ape uzate cu un conținut de poluanți ridicat.

„Acest lucru a fost depistat în cadrul mai multor controale pe care le-a efectuat atât Inspecția Chișinău de comun cu Inspectoratul, cât și individual. Anterior a mai fost inițiat un dosar penal pe acest fapt. (…) Înțeleg supărările factorilor de decizie de la Apă-Canal din cadrul Primăriei, dar menționez că sănătatea oamenilor și protecția mediului nu poate fi pusă la dubii. Îmi pare rău că acești factori de decizie pun mai presus factorul economic, decât cel ecologic, deși ar trebui să fie invers”, a declarat Bulmaga.

Amintim că, Ion Ceban a venit cu noi învinuiri în adresa guvernării. De această dată edilul acuză de „atacuri raider” asupra unor întreprinderi din Chișinău, făcând referire la SA „Apă-Canal Chișinău”, că trebuie să plătească un prejudiciu de 12 milioane de lei, după ce în probele de laborator luate din apele râului Bâc și de la Stația de Epurare, în luna august și septembrie, mai întâi de Centru Sănătate Publică Chișinău, apoi de Inspectoratul Pentru Protecția Mediului, s-a depistat salmonella și azot.

Sursa: replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *