Astăzi 5 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:06
Abonamente

Actualitate 29 Octombrie 2009, ora 17:03

Apartamente euro in blocuri avariate

Marime Font

Una dintre primele observatii pe care le face un occidental venind la Chisinau este felul in care arata aici absoluta majoritate a blocurilor locative: fatade deplorabile, curti murdare si neingrijite, balcoane desfigurate, intrari impaienjenite, scari insalubre si neiluminate, ascensoare nefunctionale, miros dezgustator etc. Pentru locuitorii si autoritatile Chisinaului, insa, starea fondului locativ nu este numai o problema de estetica, ci mai degraba o amenintare la securitatea si durabilitatea locuirii.

Un sfert de milion de chisinauieni locuiesc in blocuri a caror stare fizica este problematica: termenul de exploatare a peste 450 dintre acestea (prima generatie de case din panouri prefabricate) atinge termenul-limita de exploatare, iar mai mult de jumatate din ele au o varsta de peste 35 de ani fara reparatii capitale (gradul de uzura depaseste in medie 65%); 1/3 din acoperisuri si peste 60% din retelele ingineresti interne necesita reparatii capitale si urgente; nu exista informatii precise si complete referitor la interventiile efectuate de proprietarii apartamentelor in ultimii 20 ani (inclusiv asupra peretilor de rezistenta).

Loading...


Managementul deficitar contribuie indirect la generarea unor pierderi uriase, aferente livrarii de servicii locativ-comunale. Spre exemplu, pierderile anuale cauzate de lipsa izolarii termice a cladirilor rezidentiale din capitala constituie peste 0,4 mln. Gcal (peste 200 mln. lei in preturi curente), iar diferentele de contorizare aferente consumului de apa genereaza pierderi neacoperite de circa 35% pentru SA „Apa-Canal” (peste 100 mln. lei).

Subventiile publice alocate sectorului locativ se valorifica in cel mai inechitabil, contraproductiv si alogic mod: numai cei care ignora norma legala sunt sustinuti de catre municipalitate (peste 3.500 de blocuri si 100 mii proprietari de locuinte). In acest sens, anual, circa 40 mln. lei din banii publici sunt directionati spre reparatii capitale si curente in blocurile unde proprietarii de apartamente „refuza” cu tupeu sa se organizeze in asociatii de proprietari.

Seriozitatea diagnosticului a determinat primarul general sa acorde prioritate reformei gestionarii fondului locativ (pentru perioada 2009-2010) in cadrul bilantului sau de activitate la jumatate de mandat. Totusi, pentru a asigura realizarea intentiilor, ar fi recomandabil de clarificat de la bun inceput anumite intrebari de principiu, cum ar fi: Exista oare suficienta capacitate, motivare si dorinta din partea functionarilor responsabili de la primarie pentru promovarea reformei in acest sector? Daca da, atunci de ce a fost ignorata demonstrativ, pe parcursul a cinci ani, implementarea Strategiei Politici Locative (elaborate cu asistenta PNUD si aprobata de CMC in 2004)? Daca nu, atunci care este solutia? Poate fi asigurat succesul reformarii sectorului fara o „foaie de parcurs” clara si complexa, elaborata cu participarea actorilor implicati, si care sa prevada indici clari de monitorizare si rezultate tangibile planificate in timp? Cand si cum o elaboram? Exista vreun cost financiar al reformei? Daca da, atunci care este valoarea lui, cine si din ce surse il va achita?

O eventuala repetare a unor proiecte de genul „cartierelor-model” (implementate in 2006) ar fi ridicola si ar compromite reformele pentru o perioada nedeterminata. Responsabilitatea primordiala a administratiei municipale la etapa actuala consta in stabilizarea situatiei prin eliminarea confuziilor si faradelegilor create in ultimii 20 de ani si asigurarea unui cadru regulamentar favorabil investitiilor publice si private in regenerarea blocurilor locative. O prima faza in implementarea reformelor ar trebui sa fie inlaturarea confuziilor si delimitarea clara a drepturilor si obligatiunilor privind intretinerea blocului locativ. Poate cineva sa si-l inchipuie pe mos Ion care solicita primariei satului sa-i vopseasca gardul sau sa-i mature in curte? E absurd.

Dar anume o astfel de situatie avem la Chisinau, cand proprietarii de apartamente privatizate solicita primarului general salubrizarea scarilor sau reparatia acoperisului blocului. In acest context, municipalitatea trebuie sa deblocheze procesul de creare si inregistrare a Asociatiilor de proprietari ai locuintelor privatizate (APLP) in cadrul blocurilor restante. Din punct de vedre legal, responsabilitatea deplina asupra intretinerii blocului locativ apartine proprietarilor de apartamente. Aplicarea legii este obligatorie, iar insistenta unor functionari pe argumente de tipul „cetatenii nu vor” trebuie sa fie catalogata drept sabotare a reformelor. In conformitate cu Legea cu privire la privatizarea fondului de locuinte (art. 22), adunarea generala a proprietarilor de apartamente privind constituirea APLP poate fi convocata de primarie si se considera deliberativa (in a treia incercare) prin decizia a o treime din cei prezenti (oricare ar fi numarul acestora).

Activitatea intreprinderilor municipale de gestionare si intretinere a fondului locativ (IMGFL) nu constituie o functie obligatorie a administratiei publice locale. Functionarea acestor intreprinderi municipale (in conditiile in care peste 95% din fondul locativ este privat) poate fi justificata doar prin necesitatea de acoperire a deficitului de asemenea servicii din partea sectorului privat. Prin urmare, munca acestor intreprinderi municipale trebuie sa fie subordonata principiilor economice, dar nu administrative. Din acest punct de vedere, este necesara o reorganizare economica a modului de operare a intreprinderilor. „Planurile de afaceri” nu „devizele de cheltuieli” trebuie sa determine filosofia managementului lor. Este mai mult decat evidenta necesitatea comasarii si transformarii acestor 23 de intreprinderi in maximum cinci societatii pe actiuni (drept rezultat, numai costurile administrative se vor reduce de cel putin patru ori!). Noile entitati urmeaza sa aiba contracte directe cu beneficiarii de servicii (proprietarii de apartamente uniti in APLP-uri), dar nu cu autoritatile municipale.

In Chisinau se reglementeaza toate posibilele domenii de activitate, iar felul in care se gestioneaza si se intretine cea mai de pret investitie a unei familii (locuinta) a ramas in voia sortii. Calitatea serviciilor de gestionare si intretinere a fondului locativ trebuie reglementata de catre autoritati. Astfel, in completarea cadrului legal existent, administratia municipala a Chisinaului urmeaza sa elaboreze si sa aprobe un Regulament special privind gestionarea si intretinerea fondului locativ. Acest document va reglementa in mod detaliat atat modul de interventie organizatorica si financiara a municipalitatii in domeniu, cat si momentele dificile de interactiune dintre proprietarii de locuinte, asociatiile de proprietari si prestatorii de servicii comunale. In perspectiva, municipalitatea va promova profesionalizarea serviciilor de gestionare a fondului locativ prin sustinerea dezvoltarii intreprinderilor specializate si licentierea domeniului de activitate. O importanta deosebita urmeaza a fi acordata modului in care este organizata activitatea tehnico-economica a APLP-urilor.

Actuala administratie municipala a Chisinaului trebuie sa promoveze principiul de transparenta deplina a formarii veniturilor si costurilor in domeniul gestionarii si intretinerii fondului locativ. Municipalitatea va reglementa obligativitatea (a) gestiunii separate pentru fiecare bloc a incasarilor si cheltuielilor si (b) asigurarea deschiderii depline a informatiilor financiare. Municipalitatea trebuie sa se dezica si de aprobarea politica (de catre CMC) a tarifelor pentru serviciile de gestiune si intretinere a fondului locativ. Aceste preturi urmeaza sa fie stabilite de catre piata, prin licitatie sau negocieri directe (spre exemplu, locatarii unui bloc doresc servicii de 20 bani/m2, iar ai altui bloc de 3 lei/m2).

Totusi, la etapa initiala de stabilire a mecanismelor de piata in sector (minimum cinci ani) municipalitatea va reglementa preturile la serviciile locative, dar tinand cont de urmatoarele principii: (a) se va reglementa nu tariful total, dar componente ale acestuia, (b) reglementarile vor purta un caracter orientativ de recomandare, (c) preturile reglementate vor acoperi cheltuielile, (d) se va impune minimumul obligatoriu de servicii locative. In final, prestatorii de servicii isi vor dezvolta pachete de servicii (de la minimumul obligatoriu impus de autoritati pana la nivelul de calitate „premium”), iar tariful va fi negociat (in baza componentelor de cost reglementate) cu fiecare APLP in parte in functie de volumul solicitat de servicii si starea tehnica a blocului in cauza.

Ghenadie Ivascenco,
Centrul HABITAT-Moldova

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)