ActualitateExterne

‘Aparținem Occidentului, dar am venit din Est’

Asia se dezvoltă puternic și vedem o oportunitate uriașă pentru Ungaria în acest nou sistem economic mondial, a subliniat premierul Viktor Orbán, după ce reprezentanții celor două țări au semnat, joi, în fosta mănăstire carmelită din Budapesta, mai multe acorduri în cadrul unei întâlniri cu premierul vietnamez, Pham Minh Chinh, scrie MTI, potrivit Rador Radio România.

Premierul ungar a amintit: “Politica de deschidere către Est a venit din ideea că am simțit că lumea se va schimba rapid, echilibrul de putere se va schimba și Ungaria trebuie să dea un răspuns la ascensiunea Asiei”. Din acest punct de vedere, vizita premierului vietnamez este extrem de importantă pentru Ungaria; Pham Minh Chinh a venit de pe un continent care se dezvoltă puternic, și implicit se dezvoltă şi Vietnamul într-un ritm fără precedent, astfel că este ușor de prezis că va fi printre câștigătorii erei viitoare, a adăugat Viktor Orbán, care a subliniat: orice astfel de transformare este atât o oportunitate, cât și un risc.

“În acest nou sistem economic mondial noi vedem o oportunitate uriașă pentru Ungaria, deoarece ungurii sunt un popor răsăritean prin origine. Noi aparținem Occidentului, dar am venit din Est, înțelegem această lume, iar valorile – respectul, egalitatea, familia și slujirea propriei noastre națiuni – care sunt importante acolo, sunt importante și pentru poporul Ungariei. Aşadar, Ungaria are toate bazele culturale pentru dezvoltarea unor bune relaţii cu ţările emergente ale lumii, a afirmat premierul ungar.

Potrivit datelor economice ungare, în ultimii zece ani și ceva, țările asiatice s-au alăturat, iar apoi au devansat toate ţările occidentale active în mod tradițional în Ungaria şi această tendință va continua. Viktor Orbán și-a exprimat încrederea că și Vietnamul se va alătura grupului de țări asiatice care au succes în Ungaria, că volumul comerțului va crește semnificativ și, pe lângă comerț, “vom investi reciproc în ţările noastre”.

“Există șanse mari ca acest lucru să reușească, deoarece cele două națiuni au o poziţie politică foarte asemănătoare pe harta lumii, a spus premierul. În opinia sa, cele două țări trebuie să-și găsească locul într-o “situație la fel de complicată”, în concordanță cu interesele lor naționale, iar în acest sens, schimburile de idei pot ajuta foarte mult.

Orban a felicitat Vietnamul pentru realizările sale

“Situaţia noastră izvoreşte din asemănări, iar o dovadă în acest sens este şi faptul că gândim într-un mod similar despre pace şi război. Vietnamul trăiește din faptul că și-a câștigat războaiele, ceea ce trezește în noi respect, iar ungurii trăiesc din faptul că au supraviețuit înfrângerilor, iar aceasta este și o virtute”, a spus Viktor Orbán, care a felicitat Guvernul vietnamez pentru realizările sale, amintind că de-a lungul a cinci ani au fost create 28 de milioane de noi locuri de muncă în Vietnam, care a încheiat cu succes “un acord fantastic” cu Uniunea Europeană privind comerțul liber.

“Dat fiind faptul că Ungaria este o țară extrem de deschisă și orientată spre export, acest aspect este foarte important pentru noi”, a spus premierul ungar, menţionând că până în 2030, 99% din comerțul bilateral va fi scutit de taxe vamale.

În ceea ce privește acordul de protecție a investițiilor dintre UE și Vietnam, a spus că, având în vedere că în a doua jumătate a anului președinția Consiliului Uniunii Europene va fi deţinută de Ungaria, “vom încerca să convingem țările care nu au ratificat încă acest acordul, să-l ratifice”.

“L-am încurajat pe premier să susțină apariția investițiilor vietnameze în Ungaria cu cel mai mare volum și cu cea mai largă gamă posibilă”, a spus Viktor Orbán, care a adăugat: Cifra de afaceri comercială a celor două țări este în creștere, dar am dori ca aceasta să fie completată de investiții reciproce, “astfel încât să putem produce în țările noastre și să participăm reciproc la activitatea științifică și de cercetare”.

În prezent învaţă în Ungaria peste 900 de tineri vietnamezi cu burse de studii asigurate de statul ungar, a mai menţionat Viktor Orbán, subliniind: Prin adăugarea cooperării culturale și universitare dintre cele două țări și a oportunităților de promovare a investițiilor la exporturile tradiționale agricole și de sănătate, “primim un pachet mare”, volumul, profunzimea și valoarea cooperării fiind extrem de importante.

În închiere, premierul ungar a afirmat că ambele țări au “purtat războaie”, şi de aceea pozițiile celor două țări sunt similare și în chestiunea păcii. Vietnamul – la fel ca Ungaria – consideră pacea ca fiind cea mai importantă valoare de politică externă, a subliniat premierul, care a adăugat că acesta este motivul pentru care cele două țări pot conveni cu ușurință asupra conflictelor din lume și de aceea stabilesc cu ușurință cooperarea în forurile internaționale.”

„Vom lupta pentru pace individual, dar dacă este necesar, și împreună”, a subliniat Viktor Orbán, care și-a exprimat încrederea că războiul care are loc în vecinătatea Ungariei va fi suspendat cât mai curând cu o încetare a focului și va fi încheiat cât mai curând cu un acord de pace.

Viktor Orbán a mulțumit premierului vietnamez pentru vizita sa şi a semnalat că vineri va avea loc Forumul Economic Ungaria-Vietnam.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *