Politică

Apel de modificare a prevederii constituţionale care vizează procurorul general

Legea, care a întrat în vigoare pe 1 august anul curent, prevede că procurorul general este numit de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani. Însă, în Constituţie rămâne stipulat că procurorul general este numit de Parlament, la propunerea preşedintelui acestuia, pentru un mandat de 5 ani.

„Solicităm Parlamentul Republicii Moldova să adopte în regim de urgenţă proiectul în cauză de modificare a Constituţiei, astfel încât noul procuror general să fie selectat de către Consiliul Superior al Procurorilor şi numit în funcţie de către preşedintele ţării. Reamintim că la 22 septembrie 2016 Consiliul Superior al Procurorilor a lansat concursul pentru selectarea procurorului general, concurs care ar trebui să se finalizeze până la sfârşitul acestui an”, se spune în apelul public făcut de cele 26 de ONG-uri.

Semnatarii atenţionează că orice ezitare în adoptarea acestui amendament la Constituţie riscă să fie interpretată de către societate drept o încercare de a menţine controlul politic asupra instituţiei procuraturii. Mai mult, neadoptarea amendamentelor la Constituţie va crea confuzii cu privire la durata mandatului viitorului procuror general.

Printre Organizaţiile semnatare se numără: Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Centrul Naţional de Mediu, Asociaţia Presei Independente, Transparency International-Moldova, Centrul de Drept al Femeilor, Asociaţia EcoContact, Fundaţia Est-Europeană, Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă, Ambasada Drepturilor Omului, Amnesty International-Moldova etc.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *