Actualitate

Apicultorii locali produc miere bio

În anul 2016, când s-a apucat de apicultură, Alexandru avea deja de mai bine de cinci ani o altă afacere în domeniul materialelor electrice. Și dacă la 27 de ani, când a început să-și dezvolte prima afacere, care se baza pe montarea cablurilor, firelor, prizelor electrice, dar și pe comerțul și exportul acestor produse, tânărul avea un bagaj de cunoștințe teoretice și practice în acest domeniu. Iar, în apicultură s-a aventurat inițial din curiozitate. „Am studii în domeniul ingineriei economice în energetică și electrotehnică, iar după ce am muncit șase ani într-o companie cu acest profil din țară, am decis să-mi încerc norocul și să-mi deschid propria afacere. Câțiva ani mai târziu m-am apucat de apicultură din pasiune, iar în prezent scopul principal este să fac și din aceasta o afacere de succes”, explică antreprenorul.

Apicultor care avea fobie de albine

Alexandru recunoaște că diversitatea domeniilor în care activează, dar și fobia de albine pe care o avea până nu demult, mai reprezintă uneori subiecte de amuzament în cercul său de prieteni sau în familie. Totuși, apicultorul este încântat că și-a descoperit o nouă pasiune, care de multe ori îl ajută să scape de stres. „Nu credeam vreodată că mă voi ocupa cu apicultura. Mai mult decât atât, în copilărie îmi era frică de albine și le ocoleam atunci când le zăream pe undeva. Ulterior, din întâmplare, am cunoscut câțiva oameni din acest domeniu, care între timp mi-au devenit buni prieteni și așa am descoperit această știință. Acum sunt fericit că m-am apucat de albinărit, deoarece această ocupație îți oferă relaxare și liniște. În weekend, când lumea e stresată de rutina zilnică și de veșnica aglomerație din oraș, mă retrag în pădure, îngrijesc stupii, respir aer curat și îmi încarc bateriile pentru o nouă săptămână de muncă”, spune bărbatul de 33 de ani.

Însă, albinele care astăzi i se par niște insecte blânde, acum câțiva ani îi provocau frică. De aceea timp de 30 de zile, tânărul a fost nevoit să-și depășească fobia și să suporte zilnic câteva înțepături de la insectele care în scurt timp aveau să-i devină camarazi de încredere. „Sunt un om căruia îi place să-și depășească limitele și eram conștient că pentru a învinge orice fobie trebuie să te confrunți cu ea. De aceea, înainte de a iniția afacerea cu albinele, intram zilnic în contact cu ele și de fiecare dată mă alegeam cu câte o înțepătură. Toată această aventură a durat o lună, până când într-o zi am încasat 13 înțepături. De atunci, am învins fobia de albine și mi s-a creat imunitate la înțepăturile lor”, recunoaște Alexandru zâmbind.

„Inițiativele statului de a susține potențialii antreprenori nu sunt perfecte”

Despre programul PARE 1+1, bărbatul a aflat de la un prieten care a beneficiat acum câțiva ani de același suport financiar. Sunt bani din care a reușit, între timp, să-și dezvolte o afacere prosperă în domeniul apiculturii. Totuși, Alexandru spune că aceste inițiative ale statului de a susține potențialii antreprenori nu sunt perfecte. „Am criticat un pic aceste programe, deoarece ele creează niște bariere pentru dezvoltarea multor afaceri. Există oameni care ar dori și au abilități să înființeze o afacere, dar nu au posibilități financiare și fiind supuși unor anume condiții, renunță la idee. Bunăoară, una dintre condițiile de bază pentru a aplica la programul PARE 1+1 este ca banii investiți în afacere să vină din străinătate. De ce nu putem investi banii câștigați în Republica Moldova? Oare un cetățean din țară nu merită susținut dacă are dorința, cunoștințele și abilitățile necesare pentru a iniția o afacere? Oricum statul are de câștigat de pe urma oricărei afaceri, ș-atunci mai bine ar fi să se creeze condiții egale pentru toți”, conchide Alexandru Comburian.

„Principalul nostru obiectiv este să cucerim piața locală”

Înainte de a completa fișierul de participare la program, tânărul antreprenor a citit multă literatură de specialitate și a studiat singur, timp de cinci luni, domeniul apiculturii. Apoi soacra acestuia care se afla de mai bine de zece ani la muncă în Italia a investit peste 200 de mii de lei în afacere, iar cealaltă jumătate a venit din partea programului PARE 1+1. Prin urmare, fondatorul companiei BIOMAGIC GRUP este Ana Comburian, soția lui Alexandru, cel din urmă fiind administratorul afacerii. „Inițial am investit 240 de mii de lei, dar investițiile ca și studiile de altfel, nu se sfârșesc aici. În această afacere trebuie să avansezi în permanență și să tot investești. Acum, principalul nostru obiectiv este să cucerim piața locală, astfel încât brandul BIOMAGIC să fie recunoscut și identificat de consumatori drept un produs sănătos”, povestește antreprenorul.

Pentru a atinge acest obiectiv, Alexandru și-a propus să producă nu pur și simplu miere pentru comerț, dar în primul rând un produs biologic. Ori nu în zădar acesta și-a amplasat stupii într-o poieniță dintr-o pădure din raionul Drochia. „Inițial, mi-am propus ca stupii să fie mobili, astfel încât albinele să poată călători prin țară. Dar, din insuficiență de timp și de resurse financiare, am hotărât ca primii doi ani să fie staționari. De aceea le-am găsit un loc de trai ideal, o poieniță în mijlocul unei păduri, înconjurată de salcâmi, care atunci când înfloresc te îmbată cu mireasma lor”, spune administratorul afacerii.

„Prepar hrana albinelor strict din mierea lor și adausuri de ceai din plante naturale”

Deși în luna mai, afacerea împlinește abia un an, apicultorul spune că a descoperit secretul mierii sănătoase, care se ascunde în hrana albinelor, de aceea iarna, cât acestea dorm, el le pregătește mâncarea pentru primăvară. „De regulă, aici, albinele se hrănesc cu ceea ce găsesc în pădure, dar și cu nectarul florilor de pe câmpurile adiacente. Totuși, pentru că la noi nu există flori târzii, sunt nevoit să le dau mâncare toamna târziu și primăvara devreme. Pentru ca albinele să iasă cu forțe noi, ca de la sală, s-au antrenat și au pornit la muncă. Însă, nu le dau apă cu zahar sau alte „minuni” de care probabil ați mai auzit, dar le prepar hrană, strict din mierea lor, adausuri de ceai din plante naturale, ierburi și spirulină”, concretizează apicultorul.

În prezent, antreprenorul are peste o sută de stupi și produce numai miere. Pentru prelucrarea cerii, propolisului și polenului nu are încă utilaje necesare, și nici forță de muncă. Deocamdată acesta angajează doar câte trei-patru oameni pentru munci de sezon, care sunt remunerați cu câte 200 de lei pe zi și un borcan cu miere. Însă, Alexandru are vise mărețe și speră că în trei-patru ani de muncă asiduă, afacerea va deveni una prosperă și va avea peste zece angajați.

Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) a fost lansat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIM) și este destinat lucrătorilor migraţi sau rudelor de gradul întâi ai acestora care doresc să investească în lansarea şi dezvoltarea unei afaceri proprii.

Pentru înregistrarea în programul PARE 1+1 vizitați site-ul http://odimm.md rubrica PARE 1+1, sau la numărul de telefon 225 377

Pentru înregistrarea în program, solicitantul va prezenta un dosar care va cuprinde următoarele documente:

1.Documente care justifică eligibilitatea la program.

2.Copia buletinului de identitate al solicitantului.

3.Copia documentelor care identifică legătura de rudenie dintre migrant şi solicitantul de program: buletin de identitate, certificat de căsătorie, certificat de naştere (după caz).

4.Contractul de muncă din străinătate al migrantului – copie autentificată (la solicitare va fi prezentată şi traducerea legalizată).

5.Copia documentelor justificative privind provenienţa banilor din munca de peste hotare: certificat de confirmare a salariului/veniturilor, extras din conturi bancare, copiile dispoziţiilor de transfer bancar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *