CSI / Rusia

Ar trebui Putin să conteze pe sprijinul aliaților BRICS – analiză (VIDEO)

Consilierul prezidențial al Statelor Unite, Jake Sullivan, urmează să se întâlnească cu reprezentanți ai țărilor BRICS (prescurtarea de la Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), care nu au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Întâlnirea de la Copenhaga va avea loc după vizita premierului indian la Washington, în timpul căreia se așteaptă ca acesta să discute situația din Ucraina cu președintele american Joe Biden. India, Brazilia, China și Africa de Sud au refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud s-au unit în iunie 2006 într-un Commonwealth care are ca scop cooperarea și consolidarea potențialului economic al țărilor membre.

“BRICS este o platformă de cooperare între țările emergente și în curs de dezvoltare. Se angajează să mențină multilateralismul, să promoveze în mod activ reforma guvernanței globale, să sporească reprezentarea și vocea piețelor emergente și a țărilor în curs de dezvoltare”, a declarat Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Cu toate acestea, BRICS nu este o uniune bine structurată de state cu puteri executive și legislative, precum UE. Potrivit experților, BRICS poate fi cu greu numit un bloc de țări, deoarece guvernele alese democratic și cele autoritare cooperează între ele. Spre deosebire de țările occidentale, în BRICS nu există o unitate politică. De exemplu, președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat public de mai multe ori pe președintele rus Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina. China și India nu intenționează să sprijine Rusia din punct de vedere militar, după cum au declarat în repetate rânduri cei doi lideri. În același timp, Brazilia a susținut o rezoluție a ONU care a condamnat războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei.

“Vedem un grup de țări care încearcă să găsească o modalitate de a deveni mai importante, dar nu au valori sau interese comune. Va fi interesant de văzut dacă țările BRICS pot găsi modalități de a lucra împreună mai eficient, având în vedere că unele dintre cele mai ambițioase idei ale BRICS, cum ar fi o monedă internațională, sunt foarte departe de a fi realizate”, a declarat ambasadorul SUA în Kazahstan (1992-1995) William Courtney pentru Vocea Americii.

Cinci țări urmau să își creeze propria monedă unică internă pentru a înlocui dolarul american. Cu toate acestea, intențiile lor nu s-au concretizat. De exemplu, Brazilia și China au convenit în martie să facă schimburi comerciale în propriile monede, yuanul chinezesc și realul brazilian. China și Rusia folosesc o procedură reciprocă similară.

“BRICS este în primul rând un proiect antihegemonic care urmărește să rupă ordinea mondială dominantă și să pună capăt dominației dolarului american în economia globală. “De-dollarizarea” comerțului internațional este cuvântul cheie. Acestea fiind spuse, decizia privind o monedă comună a BRICS nu are încă o bază solidă”, a subliniat Herbert Wolfe, un cercetător de frunte la Centrul Internațional de Conversie din Bonn.

Potrivit analiștilor americani, SUA doresc să organizeze propria reuniune cu BRICS. În special, scrie Finicial Times, citând surse anonime, consilierul prezidențial american pentru securitate națională, Jake Sullivan, intenționează să se întâlnească cu reprezentanți ai țărilor care nu au condamnat agresiunea rusă. Țările în cauză sunt India, Brazilia și Africa de Sud.

“SUA vrea să organizeze propria întâlnire cu reprezentanții țărilor BRICS la Copenhaga, unde se pare că vor încerca să ajungă la o înțelegere comună a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Acesta este un semn că liderii occidentali vor exploata fisurile existente în blocul BRICS. Atunci când Putin a găzduit liderii africani, încă o dată, diferențele dintre Rusia și Africa de Sud au fost, de asemenea, evidente. Iar Putin s-a simțit rănit de acest lucru, a adoptat o poziție defensivă”, a observat analistul RANE Eurasia, Matthew Orr, într-un interviu pentru Voice of America.

La sfârșitul lunii august, summitul liderilor BRICS va avea loc în Africa de Sud. Întrebarea cheie este dacă Putin va participa, deoarece apartenența Africii de Sud la Curtea Penală Internațională obligă țara să îl aresteze. Potrivit președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, republica va respecta dreptul internațional.

Sursa Uatv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *