Arcadie Suceveanu-60: Poetul pe care îl cheamă cuvintele
Cu această ocazie, el a fost omagiat de către colegi și prieteni la Uniunea Scriitorilor din Moldova, unde Muzeul Literaturii Române „M.
Kogălniceanu” a inaugurat expoziția aniversară cu genericul „Arhivele Golgotei”. Este titlul unui volum al său de poezie, apărut în 1990, pentru care, în 1998, a fost distins cu Premiul Național pentru Literatură. Expoziția cuprinde imagini din viața și activitatea scriitorului, de la perioada cernăuțeană până la cea din ultimul timp de la Chișinău.
Arcadie Suceveanu este un scriitor prolific care le-a dăruit cititorilor mai multe cărți de versuri pentru copii și maturi. Cu toate că în ultimul timp e prins mereu în activitatea birocratică de la Uniunea Scriitorilor, unde, în octombrie 2010 a fost ales președinte, iar în 2012 – pentru a doua oară, numai în 2011 a editat trei volume de versuri : „Cafeneaua Nevermore” (Editura „Știința”), „Ființe, umbre, epifanii” („Arc”), iar la Editura „Tipo-Moldova” din Iași, în colecția „Opera Omnia” i-a apărut consistentul volum „Profesionist al himerei”. Recent, la Editura „Lumina”, a văzut lumina tiparului cartea „Frumusețea subversivă”, care cuprinde un jurnal parizian, eseuri și articole literare.
S-a născut pe 16 noiembrie 1952, în satul Suceveni, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți (Ucraina). A absolvit Universitatea de Stat din Cernăuți, Facultatea de Filologie (1969-1974). În 1979, la Ujgorod, Ucraina, debutează cu placheta de versuri „Mă cheamă cuvintele” (în limba română). A lucrat profesor de română la școala medie din s. Hârbova, Herța (1974-1979), redactor, apoi redactor-șef la Editura „Literatura Artistică” („Hyperion”, 1979-1990), vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1990-2010). A editat volumele de versuri „Țărmul de echilibru”, „Arhivele Golgotei”, „Eterna Danemarcă”, „Înfruntarea lui Heraclit”, „Secunda care sunt eu”, „Mesaje la sfârșit de mileniu”, „Cavalerul Înzadar”, „Zaruri pictate” ș.a.
Arcadie Suceveanu este cu adevărat un poet pe care îl cheamă cuvintele. Cu ocazia aniversării sale, TIMPUL îi dorește multă sănătate, inspirație și să ne bucure în continuare cu noi cărți de poezie.