Război

Armata ucraineană a recucerit Balakleya de la forțele rusești. Peste 10.000 de militari ruși riscă acum să fie încercuiți

Forțele armate ale Ucrainei , care au lansat o ofensivă majoră la 5 septembrie, au eliberat un oraș relativ mare, Balakleya, în sudul regiunii Harkov, pentru prima dată din primăvară. Dar pierderea orașului este departe de a fi cel mai greu lucru care i s-a întâmplat armatei ruse în acele trei zile. Ofensiva ucraineană a dus la o criză generală gravă pentru Forțele Armate Ruse.

Întreaga grupare de trupe care ocupă teritoriul de la Kupyansk până la periferia orașului Slavyansk din regiunea Donețk (adică peste 10.000 de soldați) riscă să fie încercuită.

Situația pentru forțele armate ruse este agravată de viteza de înaintare a unităților ucrainene: în trei zile, acestea s-au deplasat între 20 și 50 de kilometri pe un front larg, de la Chuguev la Balakleya. Pe câmpul de luptă nu au apărut rezerve rusești capabile să oprească ofensiva.

Ce se știe exact despre evoluția operațiunii?

La 5 septembrie, forțele ucrainene au străpuns apărarea rusă, compusă în mare parte din mobilizați din “republicile” Donețk și rezerviști din Rusia însăși. Acest lucru a fost realizat de o forță mare, înarmată pentru prima dată în timpul războiului cu vehicule blindate furnizate din Europa de Vest și de Est. Avansul s-a produs pe mai multe fronturi în același timp:

  • Atacatorii, fără a intra în Balakleya, au ocolit orașul prin nord și sud.
  • Toate trupele rusești din sudul orașului, din cauza râului Seversky Donets care curgea acolo, s-au retras în centrul Balakleya, lăsând în urmă câteva așezări.
  • Din nord, ucrainenii au ocupat rapid suburbia Balakleya, Verbovka, și, aparent cu puțină rezistență, s-a grăbit să pătrundă – mai la nord.
  • A doua zi au ajuns la intersecția care lega întreaga grupare rusă în apropierea satului Volokhov Yar (la aproximativ 15 kilometri de Balakleya și la aproximativ 20 de linia frontului la 4 septembrie). Alte sate din jur au fost ocupate pe parcurs.
  • Descoperirea a continuat și în ziua următoare. Pe 7 septembrie, trupele ucrainene au ajuns la o altă intersecție rutieră importantă, Shevchenkove (a apărut o fotografie cu un soldat al forțelor speciale ucrainene la intrarea în sat). Este posibil (nu există nicio confirmare în acest sens) ca o altă grupare a Ucrainei, care a lansat o ofensivă din orașul Chuguyev, să se fi apropiat și ea de Shevchenkove. Nu se știe dacă satul în sine a fost luat.
  • Drumul care pleca din Kupiansk (o zonă de adâncime a armatei ruse și unde se aflau colaboratorii care pretindeau că controlează regiunea Harkov) a fost probabil tăiat în Șevcenkove.la Izyum (cartierul general al grupului rusesc care avansează în Donbass dinspre nord și care s-a împotmolit la periferia orașului Sloviansk). Acest lucru înseamnă că aprovizionarea Izyum și a formațiunilor din pădurile de lângă Slavyansk va fi extrem de dificilă.
  • Pe 8 septembrie, trupele rusești au părăsit Balakleya (sau cel puțin centrul acesteia). Militarii ucraineni au intrat și au filmat ridicarea steagului deasupra administrației locale.
  • Trupele ruse din zona luptelor au abandonat sau au pierdut zeci de echipamente din cauza avariilor.

Videoclipurile și fotografiile din partea ucraineană – cu excepția centrului Balakleya – au apărut aproape întotdeauna la o zi după rapoartele “corespondenților de război” ruși despre înaintarea trupelor care avansează (probabil din cauza cenzurii stricte impuse de comandamentul ucrainean). Putem presupune că, în curând, vor fi confirmate cel puțin unele dintre descoperirile și mai profunde ale AFU, pe care “corespondenții de război” ruși le descriu conform surselor lor din trupe.

Potrivit “corespondenților de război”, forțele armate ucrainene au pătruns deja mult mai adânc în Balakleya

Potrivit mai multor rapoarte ale “corespondenților de război” ruși, trupele ucrainene au avansat de la Șevcenkove aproape până la Kupyansk, în timp ce un alt grup, care avansează spre est, a ajuns pe malul rezervorului Oskol, în apropiere de satul Senkovo.

Este adevărat, nu a existat nicio confirmare vizuală a acestor rapoarte până în seara zilei de 8 septembrie. Cu toate acestea, dacă se confirmă, acest lucru ar însemna că gruparea Izyum a forțelor armate ruse ar fi complet izolată de Kupyansk, la care aprovizionarea era livrată din Rusia pe calea ferată. Comunicarea între gruparea de la “continent” și “continent” va fi posibilă doar prin traversarea râului Oskol pe pontoane și pe drumurile proaste de pe celălalt mal al lacului de acumulare Oskol.

Dar este posibil ca acolo să apară și trupe ucrainene: există deja rapoarte (și chiar și primele dovezi video) că grupuri de soldați ucraineni au traversat de mai multe ori Seversky Donets (în care curge Oskol) și chiar au stabilit controlul asupra mai multor așezări (nu există dovezi vizuale în acest sens). Aceste așezări au fost cucerite de armata rusă la începutul verii.

Toate acestea înseamnă că un grup mare de trupe rusești, format din mai multe formațiuni cu un număr total de peste 10.000 de soldați, este amenințat cu o încercuire operațională. Nu este clar dacă forțele armate ruse au rezervele necesare pentru a evita un astfel de scenariu. Până în prezent, rezistența la ofensiva ucraineană a fost slabă (spre deosebire de o ofensivă similară a AFU împotriva Khersonului la sfârșitul lunii august).

Atunci de ce este învinsă armata rusă de această dată?
Nu există încă un răspuns definitiv la această întrebare.

Probabil că după încercările nereușite de a pătrunde în Slaviansk dinspre nord în mai și la începutul verii, comandamentul rus și-a pierdut interesul în această direcție. Gruparea (în luna mai, cea mai mare de pe întregul front) a fost parțial “desființată”, iar unitățile regulate au fost înlocuite de rezerviști.

Poate că comandamentul se aștepta să poată opri atacatorii cu foc de artilerie și lovituri aeriene, așa cum s-a întâmplat la Kherson. Cu toate acestea, întăriri, inclusiv trupe aeropurtate care operau anterior în apropiere de Izyum, au fost trimise în regiunea Kherson încă din iulie pentru a ajuta la limitarea atacurilor forțelor armate ucrainene.

Cu toate acestea, este posibil ca și parașutiștii din regiunea Kherson să aibă în curând nevoie de ajutor. Deși nu se înregistrează progrese profunde ale AFU acolo, situația trupelor rusești continuă să se deterioreze: au pierdut câteva așezări importante, dar este deosebit de dificil să le aprovizioneze peste râul Nipru.

Este probabil ca armata ucraineană să dețină inițiativa până la sosirea marilor rezerve rusești, despre care se zvonește că sunt pregătite în diferite părți ale țării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Foarte interesant , un ziarist sa i puna intrebarea dlui lupu ::::::
    Daca este fericit de aceasta decoratzie surpriza si apoi care
    sunt meritele domniei sal pentru cest trofeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *