(ARMENIA ÎN DIRECT – GALERIE FOTO / VIDEO) Trei zile de violență la Erevan. Protestatarii acuzați că ar fi înarmați
(UPDATE 17.00)
Manifestaţia din capitală Armeniei a început luni seară, când în jur de cinci mii de oameni au pornit în marş spre reşedinţa preşedintelui. În urmă altercatiilor cu poliţia, 20 de persoane au fost rănite, iar peste 200 au fost reţinute. Oamenii cer că preţul curentului electric să nu fie majorat de la 1 august şi să fie organizată o întâlnire cu şeful statului.
Până acum în faţă mulţimii au ieşit câţiva oficiali care au spus că cinci reprezentanţi ai protestatarilor se vor putea întâlni şi discuta cu preşedintele. Până acum acest lucru nu s-a întâmplat.
(UPDATE 13.19)
(UPDATE 13.15) Utilizatorii Facebook, menționează că actori armeni, activiști dar și persoane din show business au ieșit la proteste. Artzyom, Hayko, Aram MP3, Hovo, Arman Galstyan, Andranik Manukyan, Vitaman Club, și alții.
(UPDATE 13.12) Potrivit utilizatorilor Twitter, proteste au loc în mai multe orașe din țară, nu doar în capitala Erevan.
(UPDATE 13.10)
(UPDATE 13.07 )
(UPDATE 13.05)
(UPDATE 13.00)
(UPDATE 12.00) Oamenii legii au efectuat percheziții pentru a descoperi și confisca armele pe care le-ar deține protestatarii. În urma perchezițiilor, poliția nu a descoperit armament, ci doar gunoi în interiorul containerelor din care protestatarii și-au construit baricade.
(Știre inițială) Presa străină prezintă orice mișcare din capitala Armeniei, pe când Mass-Media rusă scrie despre un Maidan armenesc, trasând linii paralele între protestul antiguvernamental de la Kiev de la sfârșitul anului 2013, începutul anului 2014 care a dus la prăbușirea guvernării de atunci. Exact ca și în cazul protestelor din Piața Maidan, Moscova acuză vestul că insuflă sentimente anti-rusești.
În ultimul timp propaganda rusă folosește foarte des cuvântul ”Maidan” pentru a se referi la mișcările din țările post-sovietice, ce vizează răsturnarea guvernelor pro-rusești. Însă, oamenii ce au ieșit în stradă nu vin cu neapărat cu pretenții privind forma de guvernare de la Erevan, ci vor doar să fie anulată decizia privind creșterea prețurilor la energia electrică cu aproximativ 1,5 cenți.
Cu toate acestea, chiar și rușii par să realizeze că în Armenia colapsul economic a apărut odată cu aderarea țării la Uniunea Euroasiatică, ce a avut loc la începutul acestui an. Măsurile antipopulare – creșterea taxelor, creșterea datoriei externe – nu a făcut decât să stârnească disprețul oamenilor față de guvernul de la Erevan.
Un purtător de cuvânt a președintelui rus, Vladimir Putin, a menționat că Moscova urmărește foarte atent evenimentele de la Erevan, accentuând că Armenia este ”foarte aproape de Rusia”. Ziarul Rosbalt, scrie că în Gyumri, un oraș din nord-vestul Armeniei este o bază militară rusă, iar protestatarii din capitală cer inclusiv să fie retrași militarii din Armenia.
Ieri, 23 iunie, diplomații din SUA, Marea Britanie, UE și oficialii OSCE din Armenia au ieșit cu declarații privind utilizarea excesivă a forței de către poliție împotriva demonstranților. Oamenii legii au dispersat mulțimea cu ajutorul tunurilor de apă și alte mijloace speciale. Potrivit unor rapoarte, poliția ar fi folosit violența și asupra unor jurnaliști. Diplomații occidentali au cerut să fie investigate aceste cazuri, iar jurnaliștii să fie lăsați să își facă meseria.
sursa: armenianow.com