Social

Artă și afacere

Drept urmare, odată ce în spatele confecționării unui mărțișor se află două mâini dibace și un destin, ne-am propus să aflăm care este „formula”, dar și timpul de fabricare al unui mărțișor din laboratorul unui meșter popular.

Membră a Uniunii meșterilor populari din Moldova și a Comunității meşterilor în lucrul manual „Handmade Master”, dar și fostă profesoară de limba engleză, timp de 30 de ani, Elena Tafuni este unul dintre meșterii populari, care, de trei ani încoace, confecţionează şi comercializează mărţişoare. Elena susține că, din ziua în care s-a pensionat, avea mult timp liber și trebuia să și-l ocupe cu activități creative. „La început, am brodat tablouri. Am la activ foarte multe goblenuri brodate, care au fost dăruite, dar și pe care le-am prezentat în expoziții.

Însă, de trei ani, croșetez mărțișoare, nu de dimensiuni mici, ci doar mărțișoare mari”, afirmă Elena Tafuni. 
De altfel, meșterul popular Elena Tafuni a fost încântată să ne prezinte laboratorul de creaţie al mărţişoarelor, unde, surpriză, erau doar câteva dintre zecile de mărțișoare care-și așteptau proprietarii. „Celelalte stau bine dosite, aranjate pentru a fi vândute celor care le-au comandat”, spune meșterul popular.

Întrebată dacă nu îi este teamă că nu vor fi vândute toate mărțișoarele în acest an, Elena Tafuni a precizat că nu-i nimic grav, deoarece le va păstra pentru anul viitor. „Totuși, în trei ani nu s-a întâmplat să rămână vreun mărțișor nevândut și nu cred că va fi altfel anul aceasta”, spune optimistă meșterița.

Deși nu-i ia foarte mult timp să confecționeze un mărțișor, Elena Tafuni depune mult suflet atunci când creează un model nou, deoarece trebuie să fie de calitate înaltă și, dacă îi place celui care îl plăsmuiește, va fi și pe placul cumpărătorului. „Doar croșetatul îmi ia în jur de trei ore, dar ca să le dau o formă și să finalizez modelul, îmi trebuie o seară sau două”, ne dezvăluie doamna Tafuni.

Modele de mărțișoare, inspirate din internet

În ceea ce privește modelele mărțișoarelor, deși croșetează și mărțișoare tradiționale, sub formă de omuleți sau flori, Elena recunoaște că pentru a crea alte modele – mărțișor-minge sau potcoave – se inspiră din internet. Totodată, își prezintă lucrările și pe un site al meșterilor din toată lumea. „În felul acesta, am învățat foarte multe lucruri noi. Fiecare scrie comentarii, sugestii și fac, astfel, schimb de idei și opinii cu diferite doamne din Japonia, Rusia, Belarus, din Țările Baltice”, afirmă Elena Tafuni. De asemenea, nu este străină nici de rețelele de socializare, unde își promovează creațiile.

Mărțișoarele-inimi, preferatele moldovenilor

Totuși, în pofida ideilor sugerate de meșteșugarii din alte țări sau de internet, ultimul cuvânt îl are preferința moldoveanului, în momentul în care Elena Tafuni își creează modelele de mărțișoare, deoarece, în caz contrar, riscă să-și piardă cumpărătorii fideli. Drept urmare, nu a fost greu de remarcat că cele mai solicitate modele de moldoveni sunt mărțișoarele-inimioare și mărțișoarele-potcoave. „Noi credem că potcoava ne aduce noroc. De aceea, ca să aducă fericire și bogăție în casă, potcoava se agață cu deschizătura în sus. De asemenea, mulți moldoveni preferă mărțișoarele în formă de inimă. Probabil pentru că e primăvară, e anotimpul dragostei și un asemenea mărțișor poate fi dăruit cu succes de Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, 1 martie, 8 Martie”, remarcă meșterița.

Prețul mărțișoarelor confecționate de meșterul popular Elena Tafuni variază între 35 și 70 de lei. Totuși, creatoarea de mărţişoare precizează că, în condiţiile în care sunt foarte mulți meșteri populari în prezent în R. Moldova, trebuie să urmăreşti tot timpul ce își doresc oamenii. „Îți place ceea ce faci, croșetezi, însă mai vrei să faci și un ban. Respectiv, de când am început meșteșugăritul, am încercat mai multe tehnici: și decupajul, și împletirea cu hârtie, brodatul, croșetatul. Trebuie să simți pulsul copiilor, al îndrăgostiților, al oamenilor, în general, atunci când începi să confecționezi un mărțișor”, afirmă doamna Elena.

Însă Elena Tafuni nu confecționează doar mărțișoare, ci și obiecte de decor de Paști, Crăciun și spune că frecventează yard-sale-urile (tr. „reduceri de grădină”, târg cu vânzare), expozițiile tradiționale, organizate de comunitatea „Handmade” sau alte sărbători, precum Ziua
Vinului, Ziua Orașului, Ziua Independenței și alte festivități.

Totodată, Elena Tafuni i-a deprins cu arta meșteșugăritului și pe copiii din curtea blocului, întrucât, într-o vară, i-a învățat să confecționeze lucruri manuale, precum păpuși amuzante din materiale reciclabile – sticle de plastic, hârtie. „Nepoțica mea e departe și, deoarece ador copiii, cred că ei trebuie să-și dezvolte creativitatea. Astfel, decât să-i educe strada, mai bine să îi ajut eu”, mărturisește doamna Tafuni.
Drept urmare, meșterul popular Elena Tafuni, pe lângă meditațiile de engleză, orele de creativitate cu copiii, meșteșugărește opere de artă anul împrejur. „Imediat cum termin târgul de mărțișoare, voi începe să confecționez obiecte drăguțe ca ouă, puișori galbeni pentru sărbătorile de Paști”, afirmă meșterul popular.

Iar în încheiere, Elena Tafuni precizează că, deși tradiția e ca, pe 1 martie, bărbații să dăruiască mărțișoare femeilor, acum vremurile s-au schimbat și, în semn de recunoștință, nu se dăruiește un mărțișor doar iubitei sau iubitului, dar și profesorului, mamei, bunicii și altor oameni dragi.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că, dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți cu mărțișoare. Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la aromâni și meglenoromâni, precum și la bulgari care o numesc Martenița (Мартеница) și de asemenea în Macedonia și Albania.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *