Actualitate

Astăzi, Guvernul se întrunește în plenul Parlamentului pentru a solicita starea de urgență în sectorul gazelor naturale. Ce vor decide?

A fost convocată ședința Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, la care urma să fie audiat raportul pe sector și una din deciziile care trebuia să fie luate era ca Guvernul să meargă în Parlament pentru instituirea stării de urgență.

„Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru a depăși situația. Spre exemplu, trebuie să alocăm bani pentru „Energocom” din buget ca să fie aplicabilă imediat, fără procedura de o lună necesară conform legii”, a explicat Natalia Gavrilița într-un briefing de presă susținut în această dimineață.

La aceeași ședință, urma să fie constituit și un centru de dirijare a situației de urgență, iar după ea, a fost anunțată ședința Guvernului, în cadrul căreia, deja miniștrii trebuie să aprobe dispozițiile emise la Comisie.

„După ședința Guvernului, voi merge în Parlament și voi explica de ce este nevoie de instituirea stării de urgență. După vot, va urma o nouă ședință a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, unde vom pune la dispoziție „Energocom”-ului resursele propriu-zise. Oferta a fost publicată azi-dimineața, așteptăm deja să vină răspunsuri de la traderi. Vom institui o procedură transparentă care va fi monitorizată”, a spus Natalia Gavrilița.

Respectiv, cel de-al cincilea pas și ultimul va fi achiziționarea propriu-zisă de către „Energocom” a volumului de gaze necesar pentru a readuce presiunea normală și pentru asigurarea țării.

„Guvernul va continua negocierile cu Gazpromul, ancorate în interesele comerciale ale ambelor părți. Dacă nu va fi găsită soluția, vom veni cu noi acțiuni pentru a asigura securitatea energetică a țării”, a mai explicat aceasta.

La briefing-ul de presă de astăzi dimineață, a fost prezent și vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi, care a dat de înțeles că fracțiunea din care face parte și care deține majoritatea parlamentară va susține Guvernul în cei cinci pași ai săi întru soluționarea crizei de gaze naturale.

„Parlamentul este ales pentru a proteja și a asigura interesul cetățeanului”, a punctat acesta.

Pe site-ul Parlamentului este arătat că ședința deputaților va începe la ora 10:00. 

Amintim că, pe piața gazelor din Republica Moldova, a fost înregistrat un deficit de circa 16 milioane metri cubi, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de 67%. Presiunea în rețeaua de transport este la limita critică, de aceea Guvernul este nevoit să recurgă deja acum la planurile de alternativă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *