Economie

Astăzi mi-a fost rușine pentru R. Moldova

Am avut onoarea să-l avem drept profesor pe Václav Bartuška, Ambasador General pentru Securitate Energetică al Republicii Cehe. O figură dintre cele mai curioase pe care am avut ocazia să le întîlnesc în auditorii, dar astăzi nu este neapărat despre asta. Domnul profesor mi-a povestit în termeni de indignare diplomatică despre ceva, ce m-a lăsat tablou:

La 12 octombrie, la Praga, a avut loc întrunirea informală a Miniștrilor sectoarelor energetice din țările UE, dar și alte state, întrunire care a avut drept scop discuțiile despre reformarea pieței energetice, depășirea crizei gazelor, despre energia electrică și alte subiecte de acută actualitate.

Republica Moldova este, grație unei vitregii a sorții, țară candidat pentru statut de membru al Uniunii Europene.

Aceasta este o ȘANSĂ istorică, care trebuie tratată cu o aleasă și pioasă responsabilitate!

Republica Moldova este, de curînd, un spațiu în care populația este din ce în ce mai expusă riscurilor condiționate de scumpirile pentru energie și scumpiri potențiale în lanț.

Asta e o PROBLEMĂ acută.

Republica Moldova are ocazia să discute, să negocieze, să fie vocală într-un cadru pentru care nu trebuie să depună niciun efort.

Ăsta este un INSTRUMENT pentru a obține o SOLUȚIE.
Pare că ecuația ar fi una simplă. Ai șansa, știi problema, folosești instrumentul și depui eforturile pentru a găsi soluția.

Deși Republica Moldova a fost așteptată la întrunirea de la Praga, fotoliul destinat reprezentantului nostru a rămas pustiu. Simplu nu a venit nimeni.

Europenii vor să ne ajute. Ne-au deschis toate ușile, pe care au putut în atare condiții să ni le deschidă. Oare chiar să-i mai credem și proști?

Între timp, la Chișinău s-a aprobat un nou tarif pentru energie electrică. 4,77 lei kWh.

Da ce, noi bani n-avem?

Andrei Zapșa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. După cum spune o vorbă românească din înțelepciunea populară: Dumnezeu îți dă dar nu-ți bagă și în traistă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *