Actualitate

Astronomii au descoperit un nou „Pământ”. Planeta similiară cu a noastră ar putea găzdui viața

O nouă lucrare publicată în Astrophysical Journal Letters dezvăluie că astronomii au găsit o lume nouă în jurul unei stele îndepărtate. Kepler-1649c, o planetă cu doar 6% mai mare decât Pământul, orbitează în „zona locuibilă” a stelei sale. Planeta are caracteristici asemnănătoare Pământului atât în ​​ceea ce privește dimensiunea, cât și temperatura.

Datele provin de la telescopul spațial Kepler/K2 care a observat aproape 200.000 de stele timp de patru ani. Misiunea sa a fost să calculeze câte stele din Calea Lactee au planetele de dimensiunea Pământului în zona lor locuibilă. Misiunea s-a încheiat definitiv în 2018, după câțiva ani de probleme tehnice, dar aceste date provin din perioada anterioară anului 2013. Interpretarea datelor s-a încheiat acum, iar concluziile astronomilor, prezentate în Astrophysical Journal Letters, arată că planeta Kepler-1649c este cea mai asemănătoare cu Pământul.

„În ceea ce privește dimensiunea și temperatura probabilă, aceasta este cea mai similară planetă cu Pământul care a fost găsită vreodată cu Kepler”, a declarat co-autorul Jeff Coughlin de la Institutul SETI. „Este incredibil pentru mine că am găsit-o acum, la șapte ani de la colectarea datelor.”

Cât de departe este „noul Pământ”

Lumea nouă se află la 302 ani-lumină distanță, în constelația Cygnus. Planeta orbitează în jurul unei stele de tip M care nu este vizibilă de pe Pământ, numită Kepler-1649. O stea de tip M este o stea cu masă scăzută, de asemenea, cunoscută sub numele de „pitic roșu”, care sunt de departe cele mai comune stele găsite în Calea Lactee. În timp ce steaua pe care o orbitează este mult mai mică decât Soarele nostru, ea primește aproximativ 75% din lumina solară a Pământului. Kepler-1649c este de 1,06 ori mai mare decât Pământul și își orbitează steaua la fiecare 19,5 zile, potrivit noii lucrări.

„Această lume intrigantă și îndepărtată ne oferă o speranță și mai mare că un al doilea Pământ se află printre stele, așteptând să fie găsit”, a declarat Thomas Zurbuchen, de la departametul de Știință al NASA.

În timp ce există alte exoplanete mai apropiate de Pământ ca mărime (cum ar fi TRAPPIST-1f sau Teegarden c ) sau temperatură ( TRAPPIST-1d și TOI 700d ), nu există o altă planetă care să fie considerată similară cu Pământul atât ca temperatură cât și ca mărime și să se afle în zona locuibilă a sistemului său solar.

Nu este cunoscută încă atmosfera planetei Kepler-1649c, ceea ce ar putea afecta temperatura. Chiar și dimensiunea planetei are o marjă de eroare. Telescopul spațial James Webb (JWST) are potențialul de a examina atmosfera exoplanetelor precum Kepler-1649c pentru a vedea dacă într-adevăr ar putea găzdui viață.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *