Lumea

Astronomii au detectat semnal radio de la o planetă stâncoasă: speranțe noi pentru viața extraterestră

Astronomii americani au numit exoplaneta stâncoasă “YZ Ceti b” – susținând că este un candidat principal pentru a avea un câmp magnetic asemănător cu cel al Pământului, ceea ce ar putea oferi răspunsuri vitale în căutarea vieții extraterestre.

Astronomii au detectat un semnal radio “coerent” de pe o planetă extraterestră, ceea ce a reaprins speranța că există viață extraterestră.

Se crede că semnalul provine de la o planetă îndepărtată, de mărimea Pământului, ceea ce ar putea indica faptul că aceasta are un câmp magnetic similar celui al Pământului.

Astronomii americani au numit exoplaneta stâncoasă “YZ Ceti b” – susținând că este un candidat principal pentru a avea un câmp magnetic asemănător cu cel al Pământului, ceea ce ar putea oferi răspunsuri vitale în căutarea vieții extraterestre.

Astronomii au lăudat descoperirea ca fiind importantă nu numai pentru găsirea unei planete care probabil are un câmp magnetic, ci și pentru a oferi o metodă viitoare de a găsi mai multe astfel de planete.

Cu ajutorul unui radiotelescop, oamenii de știință au descoperit că exoplaneta YZ Ceti b – care se află la o distanță de aproximativ 70,5 trilioane de mile de Pământ – emite un semnal radio repetitiv.

Aceștia au emis o teorie conform căreia aceste unde ar putea fi generate de interacțiunile dintre câmpul magnetic al exoplanetei și mica stea pitică roșie pe care o orbitează, numită YZ Ceti.

Astronomii au lăudat descoperirea ca fiind importantă nu numai pentru găsirea unei planete care probabil are un câmp magnetic – ci și pentru a oferi o metodă viitoare de a găsi mai multe astfel de planete.

Cercetătorii au adăugat că aceasta ar putea însemna, de asemenea, că ar fi posibil să asistăm la fenomenul aurorei boreale – o interacțiune între câmpurile magnetice și vremea solară – pe planete și stele îndepărtate.

Câmpul magnetic al Pământului, pe lângă faptul că ne menține acele busolei îndreptate în aceeași direcție, ajută la menținerea atmosferei noastre vitale, protejându-ne și deviind particulele de mare energie și plasma emise de Soare.

Câmpul magnetic al unei planete poate împiedica uzura atmosferei sale în timp de către particulele aruncate de steaua sa.

Acum, cercetătorii Dr. Sebastian Pineda și profesorul asistent Jackie Villadsen au descoperit un semnal radio repetat emis de steaua pitică roșie cunoscută sub numele de YC Ceti, folosind un radiotelescop pentru a-l observa în acțiune.

Steaua îndepărtată se află la aproximativ 12 ani lumină de Pământ. Un an-lumină este echivalent cu 5,88 trilioane de mile.

Cei doi cercetători au folosit Karl G. Jansky Very Large Array, un radiotelescop operat de National Radio Astronomy Observatory din cadrul US National Science Foundation, pentru a înțelege mai bine interacțiunile câmpului magnetic dintre stelele îndepărtate și planetele care le orbitează.

Cercetarea, publicată în revista științifică Nature Astronomy, a fost sprijinită și de agenția federală independentă din SUA, National Science Foundation (NSF).

Joe Pesce, directorul de program al NSF pentru Observatorul Național de Radioastronomie, a declarat că aceste descoperiri sunt esențiale în căutarea vieții pe alte planete.

Sursa: mirror.co.uk

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *