Politică

Atac raider al lui Dodon asupra PDM! Procurorii l-au arestat pe un primar din partea PD

Procurorii au scos de la naftalină mai multe probe împotriva lui Andrei Cociorvă, primar de Bravicea, raionul Orhei, pe care l-au reținut în ajun. Acesta este acuzat că acum doi ani ar fi pretins și primit, în total, 123 de mii de euro, de la o persoană care era cercetată pentru infracțiuni grave și excepțional de grave. Reținerea primarului democrat Andrei Cociorvă are loc în condițiile în care PDM se destramă, iar Dodon, așa cum presupuneau anterior analiștii politici, pune în aplicare un atac raider asupra PD, partidul condus anterior de rivalul său Plahotniuc. În această săptămână organizațiile PDM de la Florești și Cahul, ai căror lideri informali (Nichifrciuc și Andronachi) sunt văzuți cu ochi buni de către socialiști, s-au retras din partid, iar acest fapt pare să confirme planurile lui Dodon de asimilare a democraților. Ca și în perioada regimului Plahotniuc, Dodon pune în aplicare aceleași metode de intimidare – dosarele și procurorii, transmite portalul hotnews.md

Reținerea primarului democrat Andrei Cociorvă pare să se încadreze perfect în acest plan pus în aplicare de Dodon – om să fie că articol din Cod Penal se găsește pentru fiecare. Procurorii anticorupție spun că procesul penal pe numele lui Andrei Cociorvă a fost pornit în baza denunțului depus de o persoană care reclama acțiunile abuzive ale bănuitului, comise în 2018, atunci când Cociorvă nu deținea încă o funcție de demnitate publică. Cociorvă ar fi pretins și primit, în mai multe tranșe, suma 125 de mii de euro de la o persoană care era cercetată pentru o serie de infracțiuni grave și excepțional de grave, promițând că îi va determina pe procurorii PCCOCS și judecătorii Curții de Apel Chișinău, să-i claseze și, respectiv, emită soluție de achitare pe toate capetele de acuzare.

Vineri, primarul a fost pus sub învinuire, procurorii înaintând instanței de judecată demers de arestare preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a respins însă demersul procurorului, dispunând cercetarea învinuitului în arest la domiciliu. Procurorii anunță că vor contesta încheierea magistraților și vor insista la plasarea acestuia în arest preventiv.

Pentru trafic de influență, norma penală prevede de la 3 până la 7 ani închisoare.

Portalul deschide.md a scris despre Andrei Cociorvă că în 2018 ar fi pretins de la un interlop peste 100 mii de euro ca să-l scape de pușcărie în mai multe dosare pornite de PCCOCS pe numele său. Primarul vizat în dosar, anterior a apărut în presă într-o înregistrare video cum transmitea 235 de mii de euro unui procuror, iar interlopul este mâna dreaptă a hoțului în lege Petru Gâlcă, tot el fiind și cel care a fost bătut crunt de membrii grupării Makena pe o stradă din Orhei.

Primarul democrat Andrei Cociorvă este și om de afaceri, el fiind moștenitorul afacerii cu brânzeturi și a brandului „Mozzarela de Brăviceni”, creat de tatăl său, regretatul Vladimir Cociorvă. Anul trecut, Andrei Cociorvă ar fi fost implicat într-un alt caz de corupție. Portalul anticoruptie.md a publicat un filmuleț în care acesta, acum cinci ani, este surprins cum transmitea 235 de mii de euro prin intermediul Victoriei Pascalov, pe atunci procuror în sectorul Râșcani al Capitalei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *