Editorial

Atelierul de scriere creativă Vlad Ioviță

Mulți scriitori tineri au trecut pe la atelierele organizate de Dumitru Crudu în anii 2008-2012 și acest lucru s-a observat. Pentru că nu e neapărat vorba că înveți să scrii acolo, dar poți să arzi etapele, să descoperi mai repede ce și cum ți se potrivește, să îți întâlnești congenerii, să afli despre alți autori, să îți dezvolți listele de lectură.

Biblioteca Municipală Hasdeu avea nevoie de acest atelier, iar când a fost abandonat, i-am simțit lipsa. E important în zilele noastre ca bibliotecile să rămână axate pe generațiile tinere și pe interesele lor. Nu e de ajuns să le punem cărți la dispoziție, ci și spații necesare dezvoltării. Cenaclurile și atelierele de creație sunt vitale pentru literatura tânără, și, indirect, pentru fidelitatea publicului unei biblioteci. Pentru că cel mai important mesaj pe care îl pot transmite tinerilor e că literatura nu e alcătuită doar din rafturi de cărți, ci din autori vii și activi.

Salut redeschiderea Atelierului de scriere creativă Vlad Ioviță cu atât mai mult cu cât avem deja la Biblioteca Națională cenaclul Republica, pe care îl organizez împreună cu scriitorul Alexandru Vakulovski. Iar o colaborare între Atelierul Vlad Ioviță și Cenaclul Republica a existat întotdeauna. Nu de pe poziții de rivalitate, ci printr-un dialog real.

Nu e normal ca într-o capitală de țară să avem doar un cenaclu sau două. Nu e normal să nu ai parte de o competitivitate colegială, să nu poți face mai mult de o recomandare sau două. Dar iată că anul 2017 ne aduce vești bune. Și, prin acest text, cenaclul Republica pe care îl reprezint îi urează viață lungă Atelierului de scriere creativă Vlad Ioviță, după ce, cu o lună în urmă, anunțam apariția Întâlnirilor literare ale Uniunii Scriitorilor.

Iată că suntem din ce în ce mai mulți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *