Actualitate

ATENȚIE! Focar de gripă în raionul Telenești. ANSA: Păsările au fost nimicite

„Pe data de 21 ianuarie, Departamentul virusologie specială al Institutului Zooprofilactic și experimental din Italia (laboratorul internațional de referință al OIE și UE), prin încercările de laborator a confirmat prezența virusului gripei aviare subtipul H5N1, în probele recoltate de la păsări domestice, din satul satul Hirișeni, raionul Teleneşti. Imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului”, indică ANSA.

Ulterior, a fost întrunită în regim de urgență Comisia antiepizootică excepţionale Telenești, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor legale.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor, altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova. Proprietarii păsărilor nimicite în scopul lichidării rapide a focarului vor beneficia de despăgubiri.

„Solicităm proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze la maxim posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării”, solicită ANSA.

De asemenea, Agenția cere proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor păsări sălbatice.

De la începutul anului 2022, în regiune au fost notificate peste 58 de focare de gripă aviară la păsări domestice și sălbatice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *