Timpul Liber

Atlantida de astăzi. Insula Santorini este vizitată anual de 500.000 de turiști

Este vorba de insula Santorini, leagăn al civilizaţiei minoice şi probabil izvor al legendei despre continentul dispărut Atlantida, a cărui civilizaţie a fost admirată de vechii greci.

În zilele noastre, plajele cu nisip negru şi roşu, clima blândă, marea limpede şi plină de peşti multicolori atrag turiştii din întreaga lume.

Din ce în ce mai mulţi români se îndreaptă vara spre Santorini, atraşi atât de plajele superbe şi de clima ideală, cât şi de relativa apropiere de România şi de pitorescul aşezărilor de pe mica insulă de numai 90 de kilometri pătraţi. Iar cei care sunt îndrăgostiţi de istoria veche găsesc aici relicvele unui oraş minoic, Akrotiri, acoperit de cenuşă vulcanică în urmă cu aproape patru mii de ani şi redescoperit recent.

Case cu mai multe etaje, reţele de apă curentă rece şi caldă, sistem de canalizare, fresce superbe, toate arată o civilizaţie extrem de avansată, care a dispărut totuşi în numai trei zile, acoperită de cenuşa vulcanului explodat. Celebra insulă Thera, pomenită de Platon, dispărea şi lăsa loc unei mari căldări vulcanice acoperite de apa mării, cu un con activ în mijloc, iar rămăşiţele sale deveneau insula Santorini de astăzi.

Pentru un turist român, cel mai comod este să-şi rezerve un loc la unui din numeroasele zboruri charter organizate de agenţiile de profil.

În două ore, sunteți pe insulă, la un preț rezonabil. Daca alegeți să vă organizați singur sejurul, transportul este mai scump. Zborurile din București au o escală, de obicei la Atena.

Dacă apelaţi la o agenţie de turism, sejurul devine mult mai ieftin, deoarece preţul transportului şi al cazării – la care se include şi micul dejun – ajung să fie împreună mai mici decât preţul avionului în varianta individuală.

Desigur, pentru amatorii de lux, există şi hoteluri la care o noapte de cazare poate să ajungă la 7.000 de euro, dar şi un hostel pentru tineri, în dormitor comun, cu doar 12 euro pe noapte.

Practic, toate micile localități de pe insulă sunt stațiuni, fiecare cu pitorescul ei. La Oia, un sat îngrămădit pe faleza înaltă din capătul vestic al insulei, cu străduţe întortocheate şi căsuţe vopsite în alb strălucitor, se poate admira unul dintre cele mai spectaculoase apusuri de soare din lume.

Taverne greceşti şi magazinaşe de lux sunt la tot pasul. Capitala insulei, Fira, are un port mic, iar oaspeţii pot ajunge în localitate fie cu telefericul, fie călare pe măgăruşi. O vedere impresionantă asupra vulcanului înconjurat de apa clară a mării, ca şi a pacheboturilor ancorate în lagună se oferă din înaltul cartierului comercial, aglomerat de buticuri de lux.

Perissa este o staţiune mai liniştită, cu o celebră plajă de nisip negru – de fapt, mici biluţe de cenuşă vulcanică. Şi peste tot, plajele curate vă îmbie la soare şi baie. Sporturile nautice şi subacvatice sunt şi ele la acasă. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *