ActualitateSănătate

Au explodat cazurile de rujeolă, gripă și Covid. Vârful este așteptat în februarie

Secțiile spitalelor devin neîncăpătoare din cauza pacienților care se internează cu rujeolă, gripă și Covid-19. Întrebată ce prevede pentru săptămânile următoare din acest punct de vedere, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu, a răspuns: „Păi ce am putea avea decât o creştere a numărului de cazuri. Lunile ianuarie, februarie, martie probabil că deja în februarie vom atinge un vârf, cred, şi după aceea, în martie vom sta într-un platou aşa, până prin mai. În ultimii trei ani a fost pandemia şi am văzut mai puţin aşa ceva, dar acum clar că ne reluăm vechile obiceiuri, să zic aşa, cu tristeţe”.

„Suntem practic la capacitate maximă. Este totul ocupat în spital. Secţia de copii este plină în special cu rujeolă, dar şi cu cazuri de gripă şi cu cazuri de Covid şi alte tipuri de afecţiuni. Incredibil de multe se internează în fiecare zi, cred că zece cazuri. (…) În restul spitalului sunt cazurile de gripă, mai ales la pacienţii adulţi sau la pacienţii vârstnici, tot nevaccinaţi, cazuri de COVID, cazuri de alte tipuri de pneumonii de sezon, precum şi patologia noastră de toate zilele. Cert este că devine din ce în ce mai greu să poţi să izolezi pacienţii în aceste condiţii unii de ceilalţi, pentru că evident că nu poţi să aşezi un bolnav cu un tip de afecţiune lângă un bolnav cu o altă boală contagioasă”, a declarat managerul.

Sute de copii zilnic la UPU Grigore Alexandrescu Aproximativ 300 de prezentări pe zi au fost înregistrate în prima săptămână din an la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, zilnic, 10-15 copii zilnic necesitând internare, au declarat pentru News.ro reprezentanţii unităţii sanitare.

Aceştia au precizat că ”garda se termină cu toate locurile ocupate”. Ei au precizat că numărul copiilor care necesită internare este mai mare comparativ cu locurile disponibile şi că întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte izolarea patologiilor. ”Cazurile de gripă şi de rujeolă se trimit pe cât posibil la spitalele de boli infecţioase. Avem şi noi saloane pentru pacienţii cu gripă, COVID şi cu alte viroze”, au explicat reprezentanţii Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din Capitală. Val accelerat de viroze la Iași Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, a declarat că unitatea medicală se confruntă cu un val accelerat de viroze respiratorii, dar şi de cazuri de gripă. În prezent, câteva zeci de pacienţi sunt internaţi cu gripă în spitalul ieşean. “Spitalul lucrează la capacitate maximă. Terapia Intensivă este de asemenea solicitată, avem doar nouă locuri acolo. Observăm totodată o creştere importantă a numărului de pacienţi cu Covid. Avem un pacient care prezintă şi gripă şi Covid”, a declarat medicul Florin Roşu. El le recomandă oamenilor să nu uite de vaccinarea antigripală, să evite spaţiile aglomerate şi să se prezinte din timp la medicul specialist. “Tratamentul să fie unul recomandat de cadre medicale, fără aşa-zisele leacuri băbeşti carem de cele mai multe orim fac mai mult rău decât bine”, a adăugat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *