(AUDIO) Cum sună limba pe care o vorbeau strămoşii noştri acum 6.500 de ani
Un lingvist de la Universitatea Kentucky a înregistrat o scurtă poveste în Proto-Indo-Europeană (PIE), o limbă vorbită de-a lungul Europei şi Asiei în perioada 4.500 î.e.n.-2.500 î.e.n. Limba proto-indo-europeană este strămoşul ipotetic al tuturor limbilor indo-europene, din care fac parte majoritatea limbilor europene, inclusiv româna, engleza şi poloneza.
Profesorul Andrew Byrd a folosit latina, greaca şi sanscrita pentru a deduce cum suna Proto-Indo-Europeana.
„Este o aproximare foarte educată”, spune Byrd. „Limba persană şi engleza erau aceeaşi limbă acum 6.500 de ani. Acest lucru ne dă o senzaţie de unitate”, spune Byrd.
Cercetătorul a înregistrat pentru revista Archeology o poveste scrisă în 1868 şi tradusă în PIE. În fabula „Oaia şi caii”, aceste animale discută soarta lor de servitori ai oamenilor.
„O oaie care nu avea lână a văzut cai, unul din ei trăgând un car greu, altul cărând o greutate mare, iar altul mergând repede cu un om în spate. Oaia le-a spus cailor „Inima mă doare când văd un om conducând caii”. Caii au spus: „Ascultă, oaie, pe noi ne doare inima când vedem un om, stăpânul, făcându-şi din lâna oilor un veştmânt călduros pentru el. Iar oaia nu mai are lână”. Auzind asta, oaia a fugit pe câmpii”.
Descoperă.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!