Actualitate

AUDIO/ La Ungheni, CNA a depistat o amplă schemă de corupție: Funcționari și oameni de afaceri, implicați

O amplă schemă de corupție a fost depistată de procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție în cadrul Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Ungheni. Funcționari și oameni de afaceri sunt cercetați penal pentru eliberarea frauduloasă a zeci de certificate fitosanitare și sanitar-veterinare agenților economici, transmite Anticoruptie.md.

Persoanele care sunt implicate în schemă sunt acuzate de corupere pasivă, corupere activă și luare de mită.

„În cadrul documentării s-a constatat că, din decembrie 2021 și până în prezent, șeful interimar al Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Ungheni [Dumitraș Andrei], în complicitate cu doi subalterni responsabili de domeniul sănătatea plantelor, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri și bani de la agenți economici în schimbul certificatelor fitosanitare, ce permit exportarea produselor fără un control al mărfii”, menționează un comunicat al Centrului Național Anticorupție (CNA).

Sumele de bani ce ar fi fost primite sistematic de la exportatori și variau între 3.000 și 5.000 de lei, potrivit sursei citate.

„Eliberarea actelor avea loc fără efectuarea verificărilor ce atestă inspecția mărfii, inclusiv în afara orelor de muncă și în zile de odihnă, când programul informațional nu permite acest lucru”, mai menționează sursa citată.

Totodată, în cadrul aceleiași scheme de corupție, se menționează în același comunicat, că alți doi șefi din cadrul Direcţiei, responsabili de gestionarea domeniului sănătate animală, ar fi eliberat, pentru mită, certificate sanitar-veterinare agenților economici care duceau la abator animale neînregistrate în sistemul unic de evidență.

„Pentru a le da proveniență, funcționarii ar fi utilizat datele animalelor identificate și înregistrate după alte persoane fizice, în „Sistemul de Identificare și Trasabilitate a Animalelor” la care aveau acces. Adeverințele veterinare, emise cu ilegalități, permiteau agenților economici și persoanelor fizice să vândă carnea în piețele specializate sau să o livreze în instituții publice, inclusiv grădinițe”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *