ActualitateSănătate

AUR se solidarizează cu medicii de familie şi solicită Guvernului retragerea proiectului privind valorile punctelor per capita

Reprezentanţii partidului AUR au precizat că, începând cu 1 februarie, Guvernul PSD-PNL va aduce medicii de familie în pragul falimentului şi îi va determina să îşi închidă cabinetele dacă proiectul pentru reducerea sumelor decontate pentru pacienţii de pe liste, respectiv pentru consultaţii, va fi adoptat în varianta pusă în transparenţă publică, informează News.ro. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că românii vor fi lăsaţi fără medicină de familie în curând, acuză AUR. „Reducerile prefigurate de către CNAS nu sunt deloc neglijabile. Vorbim de o reducere, în medie, cu 40% a bugetului pentru medicina de familie şi cu 25% pentru medicii specialişti. Practic, dacă planul este dus la îndeplinire, multe din cabinetele medicilor de familie se vor închide începând cu 1 februarie. Ce le rămâne medicilor de familie de făcut? Cu bunăvoinţa lui Marcel Ciolacu şi a tovarăşilor săi, probabil că singura scăpare a cadrelor medicale este aceea de a-şi transforma cabinetele medicale în săli de păcănele”, arată comunicatul de presă al AUR.

Sursa citată mai spune că avem din ce în ce mai puţini medici de familie în România din cauza guvernărilor din ultimii 34 de ani ale PSD şi PNL. În pofida taxelor crescute din ultimii 2 ani, a creşterii preţurilor pentru utilităţi şi echipamente, medicii de familie nu au solicitat venituri mai mari, deşi le-a fost din ce în ce mai greu să susţină cabintele şi să aibă un trai bun. După ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi CNAS păreau că înţeleg anul trecut greutăţile cu care se confruntă medicii de familie şi le-au crescut veniturile, iar ca urmare aceştia au crescut salariile angajaţilor şi au accesat credite pentru dezvoltarea propriilor cabinete, acum ce vor face aceştia dacă CNAS taie fondurile pe care le-a promis anul trecut?

„Unde va duce această politică a conducerii CNAS şi a Guvernului Ciolacu? Cel mai probabil la accentuarea motivelor care îi determină pe medicii de familie să plece din ţară. Chiar se doreşte atât de mult de către PSD şi PNL alungarea medicilor din ţară? Însă, nu vorbim doar de scăderea sumelor pentru pacienţii de pe liste sau ale celor pentru consultaţiii. Aceeaşi gaşcă ce conduce Ministerul sănătăţii şi CNAS a decis inclusiv eliminarea sporului acordat pentru mediul rural. Public, atât PSD, cât şi PNL spun că încurajează medicii de familie să meargă în satele şi comunele din România, dar în realitate vedem că măsurile pe care le iau nu fac decât să îi îndepărteze pe medici de mediul rural”, mai indică sursa menţionată.

În acelaşi timp, pe lângă reducerile privind valorile punctelor, CNAS urmează să scoată şi plata pentru asistenţa la domiciliu, mai susţin reprezentanţii de la AUR. Mai exact, vor să îi determine pe medicii de familie să nu mai meargă la domiciliul pacienţilor. Actuala guvernare PSD – PNL pare că şi-a propus să saboteze prin toate măsurile pe care le adoptă sistemul de sănătate din România. AUR se solidarizează cu medicii de familie şi solicită retragerea din transparenţă decizională a proiectului privind valorile punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate şi rediscutarea acestora cu reprezentanţii categoriilor profesionale vizate. „Solicităm premierului Marcel Ciolacu să nu contribuie cu bună ştiinţă la distrugerea a ceea ce a mai rămas din medicina de familie din România. Dacă vor merge până la capăt cu actualele valori ale punctelor, atunci putem considera că de la 1 februarie nu va mai exista medicină de familie în România, pentru că nu vom mai avea medici care să profeseze”, conchide sursa amintită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Timpule, de ce îi promovați pe tâmpiții de la AUR în ziarul vostru? Credeam că sunteți un ziar serios, dar se vede că după moartea lui Constantin Tănase, v-ați transformat într-un ziar de cancan. Rușine să vă fie!

  1. hAUR se lipeste ca musca de” murdarie ” cand e vorba de un scandal mediatic care sa-i promoveze..
   tac-so putin stie de ce!

 2. Populism de doi bani, cica “s-au alaturat”…
  Gloata de aur a lingurarului (a nu se confunda cu Hoarda de Aur), nu a facut nimic pentru tara, in afara de scandaluri, proteste antivaccin, antimasca si nunta, pentru a-si ascunde veniturile adevarate (veniturile din coruptie trecute la cadouri de nunta).
  Promovand acesti potlogari, aceasta fituica de perete promoveaza interesele porcofonilor, sursa de banii find aceeasi – futinistanul.

 3. Toate partidele sunt o “apa si-u pamant”, aproape nici unul mai breaz ca celalalt. Populismul cu care iese AUR pe diverse teme (medici, profesori, agricultori, transportatori, Schengen) este de inteles la momentul actual, intrucat vor sa se faca cunoscuti, pt ca urmeaza anul electoral. Amintesc gulalivilor de pe aici ca la fel a facut si USR cand s-a lansat. Si USR se lauda ca are “specialisti”. S-a dovedit ca erau specialisti in furat (miliardul de euro din vaccinurile Covid). Si Conventia Deocrata venise cu “cei 15.000 de specialisti”. La momentul actual consider ca nu este atat de important sa fii “specialist”, cat sa ai bune intentii incat sa nu furi. Pt ca PSD-ul si PNL-ul, fiind in functii de prea multi ani, s-au dedat la furturi stiind ca doar ei intre ei “se controleaza” si furau prin rotatie. Un partid nou, antisistem, cum este AUR acum, chiar daca are multi prosti in randul sau, este potrivit acum, intrucat daca trimite PSD si PNL in opozitie, aceste partide au sansa sa se curete. Un partid corupt aflat la guvernare nu se poate deparazita decat daca face cel putin 4 ani de opozitie. Trebuie sa recunoastem ca PNL+PSD+Johannis sunt vinovati de umilinta Schengen prin care Romania pierde multi bani nejustificat. Macar si pentru atat si aceste partide trebuie sa stea un pic pe tusa. Haurul, cum ziceti voi, trebuie lasat sa intre un pic la guvernare, sa demonstreze daca poate sau nu poate schimba ceva in tara asta. Simion nu a furat nimic cu nunta lui, a facut publicitate partidului, nu mai fiti rai de gura !

  1. mamaie, ti-am mai spus si ti-o mai zic o data – te credeam o persoana rationala, dar am avut pareri prea bune despre maria ta. Romanul – foileton, pe care l-ai compus mai sus, poate fi redus la fraza hazlie, dar si tragica, care a cuprins o parte din electoratul plebeu din R. Moldova – “a furat, dar ne-a dat si noua”. Similitudinea cu cele “expuse” in romanul matale este ca “sunt ei si prosti, si de nimic, dar sa le oferim sansa, ca celelalte partide sa mediteze. Mai ramane ca lingurarul cu nunta campeneasca sau zuzuca din senat sa devina presedinte si, gata, poftele ti s-au implinit, mamaie.
   Vai de mintea romanului moldovean cea de pe urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *