Externe

Austria legalizează sinuciderea asistată

Curtea Consttuţională austriacă a dispus, în urmă cu un an, ca Guvernul să modifice legislaţia care pedepseşte ajutarea morţii cu până la cnci ani de închisoare.

Potrivit acestui text, adoptat de toate partidele, cu excepţia partidului FPÖ (extremă dreapta), adulţii care se află în stare terminală sau care suferă de o boală permanentă şi debilitantă pot fi ajutaţi să-şi pună capăt zilelor.

Doi medicii este necesar să evalueze fiecare caz, dintre care unul este necesar să fie calificat în medicină paliativă. Ei stabilesc dacă pacientul este capabil să ia această decizie în mod independent.

În plus, un termen de 12 săptămâni este necesar să treacă înaintea acordării accesului la sinuciderea asistată, pentru a asigura faptul că cererea nu este motivată de ocriză temporară.

Acest termen se reduce la două săptămâni în cazul pacienţilor ”în fază terminală” a unei boli.

Această lege acţionează în vederea respectului şi demnităţii umane, apreciază ministrul Justiţiei Alma Zadic (Verzi), citată de agenţia austriacă de presă APA, însă ea vizează totodată să garanteze că o ”persoană nu alege moartea dacă există altă posibilitate”.

În acest sens, un buget de 108 milioane de euro a fost alocat în vederea dezvoltării unor îngrijiri paliative.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *