Politică

Autoritățile din Bălți sfidează decizia CC și cer statut special pentru limba rusă

Autorităţile din Bălţi ignoră decizia Curții Constituționale privind statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova și elaborează un proiect de hotărâre, pentru a-i oferi limbii ruse statut de limbă de comunicare la şedinţele Consiliului municipal. Proiectul a provocat dispute aprinse în timpul unor dezbateri publice, notează TVR Moldova.

Consultările publice de la Bălţi au început cu scandal. Consilierii din opoziţie au criticat dur iniţiativa Direcţiei Administraţie Publice de a-i obliga să vorbească la şedinţele consiliului în două limbi, inclusiv în limba rusă. Mai mult, opoziţia s-a arătat indignată că autorităţile locale au inclus în proiect şi glotonimul „limba moldovenească” în locul „limbii române”.

„Potrivit articolului 13 din constituţie şi anume aliniatul 8, în interpretarea Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, limba de stat este limba română. Solicit ca acest punct să fie modificat sau să fie exclus din acest regulament tocmai pentru a nu pune şi mai mult jăratic pe o problemă atât de sensibilă”, a declarat Elena Bordianu, consilier municipal

De asmenea, Maxim Kalmykov, și el consilier, a menționat, în limba rusă, că s-a născut în R. Moldova și nu se află doar în vizită, întrebându-i pe cei prezenți dacă doresc ca el să plece din țară.

Consilierul Sergiu Burlacu spune că peste 55 la sută dintre locuitorii municipiului Bălţi vorbesc limba română.

„Observăm că primăria şi consilierii conduşi de Grigorişin şi Usatîi încearcă să includă sintagma de limbă moldovenească, ba chiar mai mult, solicită ca şedinţele consiliului municipal, activităţile comisiilor de specialitate să fie moderate inclusiv la egală măsură şi în limba rusă. Asta se face chiar dacă regulamentul precedent nu includea astfel de specificaţii precum limbă moldovenească şi limbă rusă”, a spus acesta.

La consultări au participat mai mulţi locuitori ai oraşului Bălţi, care s-au arătat revoltaţi că şedinţa a fost moderată în limba rusă.

„Acum a fost o şmecherie. M-a invitat pe mine să facă cu mine o consultaţie, ca cetăţean, ca pensionar, şi eu nimic nu am înţeles din ce spune ea”, a precizat trist un locuitor al orașului.

Consilierii nemulţumiţi de propunerea Administraţiei Publice insistă ca în regulament să fie menţionată sintagma limba română şi alte limbi. O decizie finală va fi luată în următoarele 3 săptămâni, la una dintre şedinţele consiliului municipal Bălţi.

infoprut.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *