Actualitate

Autoritățile lucrează la reglementarea dronelor în Moldova

Potrivit AAC, proiectul de reglementare a dronelor va conține condițiile de operare în spațiul aerian național al aeronavelor fără pilot la bord; criteriile de clasificare a dronelor, astfel încât în funcție de dimensiuni, masă, înălțimea și distanța la care pot fi pilotate, să poată fi stabilit gradul de risc care îl prezintă atât pentru securitatea aeronautică, cât și pentru viața oamenilor; condițiile de obținere a unui certificat de înmatriculare, asigurarea aeronavei pentru daune produse terților ș.a.

SIS, care intră în grupul de lucru privind elaborarea proiectului, ne spune că în document va fi prevăzut și modul de utilizare a dronelor, zonele permisive: ”Folosirea aşa-numitelor drone, în cazul dotării lor cu mijloace de obţinere a informaţiilor (video/audio) poate implica şi riscul de imixtiune în viaţa privată”.

Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, aparatele şi proprietarii vor urma să parcurgă înregistrarea într-o bază de date, în funcţie de dimensiuni şi dotări, pentru identificarea utilizatorului în eventualitatea unor incidente sau infracţiuni.

Mai mult, Serviciul de Informații și Securitate declară că utilizarea aparatelor de zbor fără pilot implică riscuri pentru securitatea persoanelor și siguranța traficului aerian.

Și Ministerul Apărării consideră că utilizarea dronelor trebuie reglementată obligatoriu, iar legea trebuie să asigure și siguranţa zborurilor aviaţiei civile; securitatea persoanelor de stat, proprietăţii publice şi a evenimentelor publice; securitatea şi drepturile private a cetăţenilor şi a proprietăţii private. Mai mult, trebuie să fie stabilită responsabilitatea în faţa legii pentru utilizarea ilicită a acestor aparate de zbor.

Totodată, ținând cont de faptul că dronele pot fi utilizate și pentru spionaj, unde sunt utilizate cele mai avansate tehnologii, MA este de părere că este necesară elaborarea unui regulament special, care ar permite înregistrarea la Autoritatea Aeronautică Civilă (Ministerul Apărării, după caz) a tuturor aparatelor de zbor fără pilot şi a operatorilor care utilizează aceste aparate.

Pe de altă parte, Direcția Generală Urmărire Penală (DGUP) din cadrul IGP, delegată de MAI să ne răspundă la solicitare, menționează că evidenţa deţinătorilor unor bunuri reprezintă o activitate socială costisitoare și o limitare a libertăţii individului: ”Ea se justifică numai în cazul existenţei unor pericole sociale considerabile. Nu există deocamdată o asemenea necesitate în ţara noastră. Este posibil că utilizarea abuzivă şi chiar socialmente distructivă a mini-maşinilor zburătoare ghidate de la distanţă va lua amploare şi va deveni un fenomen de masă, ceea ce poate impune o astfel de măsură”.

Potrivit proiectului, va fi necesară înmatricularea dronelor cu masa de decolare mai mare de 150 kg, care pot fi operate la înălțimi și distanțe mai mari și care prezintă un eventual pericol pentru securitatea aeronautică, dar și pentru viața oamenilor.

Legislaţia actuală a Republicii Moldova prevede deja restricţii, respectiv, pedepse pentru utilizarea nesancţionată a tehnicii speciale de obţinere ascunsă a informaţiilor, conform Codului Penal, Codului Contravenţional ale Republicii Moldova şi Hotărârea de Guvern nr. 100 din 09.02.2009.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *