Politică

Autoritățile separatiste din regiunea transnistreană amenință Chișinăul: Va purta responsabilitate pentru escaldarea tensiunilor în regiune

Autoproclamatele autorități ale regiunii transnistrene lansează noi amenințări în adresa conducerii constituționale a Republicii Moldova. De data aceasta, așa-zișii legislatori de la Tiraspol au aprobat o declarație în care condamnă acțiunile „agresive” ale Chișinăului, amenințând că în cazul unei escaladări a tensiunilor în regiune, întreaga responsabilitate va reveni R.Moldova. Declarația separatiștilor vine drept răspuns la noile modificări în Codul penal al R.Moldova care prevăd răspundere penală pentru acțiuni de separatism, transmite Deschide.md.

Așa-zisul Soviet Suprem al autoproclamatei republici moldovenești nistrene a adoptat o declarație drept răspuns la „acțiunile distructive” ale Republicii Moldova în raport cu Transnistria, scrie presa din regiune.

Astăzi, la ședința plenară a legislativului transnistrean, aleșii locali au susținut în unanimitatea proiectul declarației al Sovietului Suprem al rmn privind amenințările de escaladare a tensiunilor și destabilizarea sistemului securității regionale.

În declarație sunt condamnate acțiunile R.Moldova fiind calificate drept „agresive” și se face un apel către participanții internaționali în procesul de reglementare transnistreană să dea o apreciere acțiunilor Chișinăului.

„Sovietul Suprem al Republicii Moldovenști Nistrene îi avertizează pe parlamentari și conducerea Moldovei privind implementarea unor acțiuni represive și declară că întreaga responsabilitatea pentru o eventuală escaladare a tensiunilor și destabilizare a sistemului regional de securitate, în mod plenar o va purta partea moldovenească”, se arată în declarație.

Potrivit presei din regiune, declarația va fi adresată participanților internaționali în formatul de negocieri „5+2”.

Declarația Sovietului Suprem de la Tiraspol vine ca acțiune de răspuns la noua „Lege a separatismului”, votată recent de Parlamentul R.Moldova. Noile modificări în Codul penal i-a pus pe jar pe liderii separatiști. Aceștia riscă închisoare pentru acțiunile subversive, care amenință independența și suveranitatea R. Moldova. Legea a stârnit nemulțumiri și critici dure la Kremlin și Tiraspol. În ambele cazuri comportamentul a fost același: amenințări la adresa Chișinăului și autorităților constituționale ale R.Moldova.

Ce a nemulțumit Tiraspolul?

Pe 2 februarie, Parlamentul R.Moldova a votat în lectură finală un proiect de leg denumit simbolic „Legea separatismului”. Aceasta prevede introducerea în legislația penală a unor prevederi de atragere la răspundere a persoanelor care promovează separatismul în toate formele sale: finanțare, incitare la separatism, complot împotriva R.Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării și o pedeapsă cu închisoarea pentru astfel de acțiuni. Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice pentru numiri și imunități, declarase că unul din obiectivele acestei legi este combaterea activităților informaționale subversive. În discursul său, Stamate ea s-a referit inclusiv la așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană, care ar fi angajat în astfel de activități.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean.

Reacțiile bolnăvicioase și chiar virulente ale Kremlinului, ce alimentează spiritele separatiste din regiunea transnistreană a R.Moldova nu sunt nimic altceva decât o dovadă a vinovăției și fricii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *