Avem relații mai bune cu Tiraspolul după scoatere interdicției lui Smirnov de a călători în UE?
“Decizia Guvernului din 2009 de a solicita Uniunii Europene să renunţe la interdicţia impusă de Bruxelles liderului de la Tiraspol de a călători în ţările membre UE a fost una logică şi necesară”, este de părere directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Radu Vrabie.
"Interdicţia a fost aplicată în 2005, în urma conflictului din zona transnitreană de a interzice activitatea şcolilor cu predare în limba română, şi nu mai era de actualitate", a explicat Radu Vrabie. Scopul acestui demers a fost de a obţine o mai mare deschidere spre dialog între oficialii de la Chişinău şi Transnistria, dar şi pentru a nu le-a mai permite celor de la Tiraspol de a-şi motiva neparticiparea la întrevederile internaţionale din cauza acestei interdicţii, a mai adăugat R. Vrabie.
De aceeaşi părere este şi expertul la IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea, care a precizat că dacă ar fi să revenim la interdicţia de a călători în UE pentru cei din Transnistria, aceasta ar duce la blocarea dialogului.
Amintim că în perioada 8-9 septembrie în Germania va avea loc Conferinţa pentru sporirea măsurilor de întărire a încrederiidintre cele două maluri ale Nistrului. În cadrul unei ediţii Fabrika de la Publika TV, dar şi într-o şedinţă a Guvernului, premierul Vlad Filat a precizat că s-ar putea ca în acestă perioadă să se întâlnească în Germania cu Igor Smirnov.
În decembrie 2009, Guvernul Filat a solicitat Uniunii Europene anularea interdicţiei asupra lui Igor Smirnov de a călători în ţările UE, solicitare care a intrat în vigoare în 2010.
Timpul.md (A.T.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!