Actualitate

Averile de milioane și afacerile foștilor deputați care s-au vândut lui Plahotniuc

În seara zilei de miercuri, 2 februarie, a fost reținut și ex-deputatul Sergiu Sîrbu, acesta fiind bănuit că ar fi încercat să obstrucționeze justiția, după ce, în ajun, l-a informat pe Artur Reșetnicov, unul dintre deputații transfugi, că urmau să se desfășoare percheziții la domiciliul său.

Miercuri, 2 februarie, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) în comun cu ofițerii Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), au descins cu percheziții la mai multe adrese. Perchezițiile sau efectuat în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul R. Moldova, fiind vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.

Procuratura Generală (PG) anunță că dosarul de îmbogățire ilicită este investigat în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul R. Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte. Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor, cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile ilicite ale acestora în unele cazuri cu 350 000 lei, iar în alte cazuri această diferență atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei, anunța PG.

Patru ex-deputați, reținuți pentru 72 de ore

ZdG a aflat că în dosar sunt vizați cei 14 deputați care, în decembrie 2015, au părăsit Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), iar ulterior au aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus atunci de Vladimir Plahotniuc: Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Alexandr Banicov, Vladimir Vitiuc, Victor Mîndru, Sergiu Stati, Anatolie Gorilă, Boris Golovin, Petru Porcescu, Anatolie Zagorodnîi, Galina Balmoș, Igor Vremea, Elena Gudumac și Corneliu Mihalache.

Singurul deputat transfug la care nu s-au făcut percheziții este Boris Golovin, el fiind vizat și percheziționat anterior în „dosarul ambulanțelor” pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Patru dintre ei au fost reținuți pentru 72 de ore: Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi. Potrivit surselor ZdG, cei patru ex-deputați sunt bănuiți că au negociat plecarea colegilor lor de la PCRM, inclusiv ar fi primit și distribuit o parte din banii destinații procesului de corupere a deputaților. Aceleași surse ne-au comunicat că, cea mai mare diferență dintre venituri și cheltuieli, în valoare de circa 4,6 milioane de lei, a fost depistată la ex-deputata Violeta Ivanov, actuală membră a Partidul „ȘOR”.

Miercuri seara, a fost reținut și Sergiu Sîrbu, și el fost deputat PCRM, care a aderat ulterior la PDM, apoi la Partidul Șor. Potrivit sursei citate, Sîrbu a fost reținut după ce procurorii anticorupție au găsit în timpul perchezițiilor desfășurate la domiciliul fostului deputat comunist Artur Reșetnicov, reținut și el în acest dosar, un schimb de mesaje dintre cei doi.

În discuție, Sergiu Sîrbu îl informa pe Artur Reșetnicov despre faptul că procurorii urmează să descindă la domiciliul lui, dar și a altor foști colegi de partid, lucru care s-a și întâmplat miercuri, 2 februarie, a doua zi după discuția dintre cei doi.

Acum, Sîrbu este bănuit și de faptul că a divulgat date cu privire la acțiunile de urmărire penală pe care urmau să le întreprindă procurorii anticorupție. Tot sursele ZdG din cadrul organelor de drept menționează că Sîrbu este bănuit că a participat și la racolarea celor 13 deputați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită.

Pentru mai multe detalii accesați aici.

Sursa: zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *