AVERTISMENT GRAV pentru 2018. Nordul paralizat de incendii, iar sudul de zăpadă
În Suedia, zeci de incendii de vegetaţie se manifestă la nord de Cercul Arctic. Pagubele se ridică la zeci de milioane de euro, potrivit unui prim bilanţ. Iar pompierii din ţara nordică, neobişnuiţi cu un astfel de fenomen, au avertizat că nu ştiu cât va dura să stingă flăcările. Meteorologii au subliniat că, din cauza încălzirii globale, omenirea ar trebui să se obişnuiască să se confrunte anual cu incendii de vegetaţie în nordul lumii. Neobişnuit de cald este şi în Marea Britanie, unde mercurul din termometre se apropie de 35 de grade Celsius. Este vara cu cele mai puţine precipitaţii din ultimii 50 de ani. Obişnuiţi cu frigul şi ploile, mulţi britanici se bucură de vremea frumoasă, dar medicii au avertizat populaţia să nu stea în soare în toiul zilei, pentru că este periculos.
"Nu te poţi plânge, Ai senzaţia că eşti în Spania, dar nu trebuie să iei avionul pentru a ajunge acolo. Este frumos. Să ne bucurăm cât ţine", spune un britanic.
Între timp, însă, în sudul continentului a nins. Cabanierii din Munţii Dolomiţi, din Italia, nu îşi mai amintesc de asemenea ninsoare spre sfârşitul lui iulie. Vântul puternic a făcut troiene.
Iar la Barcelona, grindina a făcut prăpăd.
Aproximativ 70 de oameni au murit din cauza caniculei în Japonia, iar peste 22.000 au avut nevoie de îngrijiri medicale în spital. În vestul ţării s-a înregistrat un record de temperatură. Vorbim de 41,1 grade Celsius. Guvernul a declarat stare de calamitate, cu atât mai mult cu cât meteorologii spun că mercurul din termometre nu va scădea până la mijlocul lunii august. Temperaturile extreme afectează şi alte ţări din estul Asiei. Coreea de Nord şi Coreea de Sud au înregistrat, la rândul lor, recorduri de căldură: 40 de grade Celsius, scrie Realitatea.net.
Peste Ocean, bilanţul deceselor din cauza caniculei în Canada a ajuns 70 de morţi. În timp ce în vestul Statelor Unite, incendiile de vegetaţie au distrus zeci de case şi au dus la evacuări de amploare. În multe zone din California, temperaturile au depăşit 42 de grade Celsius.
Sursa: publika.md