Actualitate

Avocatul Nataliei Ursachi, despre adresarea la CtEDO: Eu nu apăr „rău platnicii”, dar voi apăra mereu interesele debitorilor care riscă să fie condamnați la pușcărie din cauza incapacității de plată

Acesta a reiterat că sentința de condamnare a clientei sale este ilegală și că statul trebuia demult de acționat la Curtea Europeană pentru asta, însă fostul avocat din oficiu a pierdut termenele stabilite de lege, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Intenția de a se adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a parvenit după ce, atunci când a fost contestată decizia Curții de Apel Chișinău, s-a respins ca neîntemeiată cererea Nataliei Ursachi de suspendare a executării pedepsei până la atingerea copiilor a vârstei de 8 ani.

„Sentința de condamnare a Nataliei Ursachi este ilegală, deoarece, în baza ei, judecătorii au ajuns la concluzia că automobilul achiziționat de Vitalie Plugari ar costa 8.000 de euro, în pofida faptului că acesta a scos-o la vânzare cu 5.000 de euro. Prețul a fost umflat artificial, fără raport de evaluare sau expertiză merceologică”. Potrivit avocatului, aceasta a și adus la condamnarea clientei sale în temeiul art. 190, al.5, care presupune „proporții deosebit de mari, adică pentru sume mai mari de 9.250 euro.

„Grațierea Nataliei Ursachi reprezintă onorarea unei promisiuni electorale asumată de președintă și nu o cedare la presiunea publică, repararea unei erori judiciare grave admise și anume – greșeala de a condamna penal un debitor”, a explicat avocatul, făcând referire la faptul că art. 1, prot. 4 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului prevede „interdicția de a condamna persoanele la detenție pentru simplul motiv că nu sunt capabile să restituie datoriile”.

Iulian Rusanovschi a făcut un apel către opinia publică care a comentat negativ cazul Nataliei Ursachi. Acesta este de părere că anume el scoate la iveală incapacitatea de a aplica legea corect. În plus, a atașat și câteva documente.

„Vă rog, să nu confundăm obligația de întoarcere a datoriei cu infracțiunea de escrocherie. În Republica Moldova, zeci de mii de persoane sunt acționate în judecată pentru neîntoarcerea datoriilor. Eu nu apăr „rău platnicii”, însă voi apăra mereu interesele debitorilor/datornicilor care riscă să fie condamnați la pușcărie din cauza incapacității de plată, a sărăciei în care a ajuns țara în ultimii ani”.

Natalia Ursachi a ajuns la închisoare după ce a împrumutat 2.500 de euro și a luat un automobil BMW 320 pentru care nu a plătit și nici nu a returnat bunul mobil. În februarie 2020, Curtea de Apel Bălți a condamnat-o la 6 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8.700 de euro – și datoria de 2.500 de euro.

În după-amiaza zilei de 14 decembrie curent, a fost eliberată din Penitenciarul nr. 7 Rusca, după ce a fost grațiată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *