Azerbaidjanul speră să semneze un tratat de pace cu Armenia la Chișinău la 1 iunie
Azerbaidjanul speră să semneze un tratat de pace cu Armenia la 1 iunie la Chişinău, unde va avea loc summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), potrivit ambasadoarea Azerbaidjanului la Paris, Leyla Abdullayeva, relatează Reuters. Anume la noi se așteaptă ca Pașinean și Aliyev să negocieze cu Macron și Scholz, potrivit Realitatea.md.
„Sperăm că un tratat de pace să fie semnat în sfârșit la Chișinău la 1 iunie”, a spus ea. Ambasadoarea a adăugat că acesta este „un moment istoric și un impuls care nu trebuie ratat”.
Surse au declarat agenției citate că președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz, ar putea purta discuții cu prim-ministrul armean, Nikol Pașinean, și cu președintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, în marginea summitului.
UE este implicată de mult timp în soluționarea conflictului dintre Erevan și Baku. Pașinean și Aliyev au avut întâlniri la Bruxelles cu participarea politicienilor europeni. UE a decis să trimită o misiune de observare în Nagorno-Karabah în timpul iernii.
Cu o zi înainte, pe 25 mai, Pașinean și Aliyev se aflau la Moscova. Ei au participat la o reuniune extinsă a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic (EurAsEC), apoi au avut întâlniri separate și comune cu președintele rus, Vladimir Putin. Cel a afirmat că „probleme nerezolvate” au rămas între părți, dar „sunt de natură pur tehnică”.
„În general, situația se îndreaptă către o soluționare”, a remarcat Putin. El a spus că părțile au convenit într-o săptămână (adică pe 1 iunie) să țină o ședință a vicepremierilor guvernelor celor trei țări, care vor înlătura până acum problemele „neclarate”.
Pașinean și Aliyev au fost de acord cu propunerea.
Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a confirmat pe 26 mai că vicepremierii relevanți ai celor trei țări se vor reuni la Moscova pentru a „termina problemele”.
„Există un punct de vedere comun, există o înțelegere a șefilor de stat cu privire la modul de a rezolva acest lucru. Sarcina de a finaliza totul până la capăt nu este stabilită. Prin urmare, este imposibil de prezis data semnării unui tratat de pace… Deși circumstanțele schimbate fac posibilă semnarea unui tratat de pace în viitorul apropiat”, a spus Peskov.
De asemenea, Aliyev a declarat pe 25 mai că există posibilitatea de a semna un acord cu Armenia, deoarece aceasta a recunoscut Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului. Pașinean a declarat acest lucru mai devreme și a confirmat la reuniunea Comunității Economice Eurasiatice că Erevan și Baku au convenit să-și recunoască reciproc integritatea teritorială.
„Pe această bază, facem progrese bune în soluționarea relațiilor noastre”, a spus premierul armean.
Aceasta a fost precedată de blocarea coridorului Lachin, singurul drum din Armenia către Nagorno-Karabah, care este în desfășurare de la jumătatea lunii decembrie. Inițial, drumul a fost blocat de azeri, care s-au prezentat drept eco-activiști, la sfârșitul lunii aprilie, Baku și-a instalat propriul punct de control pe șosea. Ministerul armean de Externe, ca răspuns, a cerut Rusiei să înlăture blocada și să asigure retragerea forțelor azere.