Actualitate

BAC 2014: Când vor fi afișate rezultatele

3 iunie

Elevii din R. Moldova care studiază în orice altă limbă decât cea de stat, au susținut pe 3 iunie examenul la limba și literatura română. Potrivit şefului Agenţiei de Asigurare a Calităţii (AAC), Anatol Topală, la primul examen de bacalaureat din anul acesta au fost dați afară 12 elevi.

„Atmosfera a fost calmă. A fost un examen onest cu tineri care au venit cu responsabilitate. 12 elevi au fost daţi afară pentru că au fost prinşi cu copiuţe şi telefoane mobile. Cazurile au avut loc la cinci centre din diferite zone din ţară. Unele cazuri au fost depistate de asistenţi, altele de detectorul de metale”, a menționat Anatol Topală.

În total, la primul examen au participat peste 4,3 mii de elevi, care au susținut examenul în 68 de centre de BAC.

6 iunie

Cei peste 27,6 mii de absolvenți, inclusiv 6 mii de restanțieri, au susținut la 6 iunie examenul la limba de instruire. În cadrul celui de-al doilea examen de BAC din acest an 19 absolvenţi au fost prinşi copiind. Absolvenţii au folosit telefoanele mobile şi copiuţe pentru a completa testele.

„Grație verificărilor aleatorii cu detectoarele de metale, operate înainte de examen, numărul fraudelor a scăzut semnificativ. Faptul că am avut doar 19 cazuri de fraudă înregistrate ne dă încrederea că tot mai mulți elevi au ales să se bazeze exclusiv pe cunoștințele proprii”, a declarat șeful AAC.

Și în acest an testul rezolvat al examenului a apărut pe internet. „Condamnăm faptul că rezolvarea testelor a apărut din nou pe una dintre rețelele de socializare la câteva ore de la începutul examenelor”, a subliniat Topală.

10 iunie

La 10 iunie absolvenții au susţinut proba la limba străină: limba engleză – 11.767 de candidați, franceză – 10.922 de candidați, germană – 375, italiană – 68, spaniolă – 92 și limba turcă – 93 de candidați. Și de această dată au fost înregistrate încălcări. Din cei 27.604 candidați care au susținut examenul, 34 de elevi au fost eliminați din cauza fraudelor sau a unor nereguli pe care le-au admis.

„Măsurile de securizare aplicate de Ministerul Educației au făcut ca testele să nu mai fie fotografiate integral, iar ulterior să fie plasate pe Internet, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Totuși, și în cadrul examenului de astăzi ne-am confruntat cu problema apariției unor itemi din teste pe rețelele de socializare. Ministerul Educaţiei şi Agenţia de Asigurare a Calității au colectat de pe forumuri, rețele de socializare și bloguri mai multe exemple de răspunsuri, rezolvări la testele de bacalaureat, desfăşurate până în acest moment. Ca și în anul trecut, aceste „mostre” vor fi remise comisiilor de evaluare a lucrărilor de bacalaureat și, în cazul în care comisiile vor identifica lucrări în care aceste răspunsuri și rezolvări au fost folosite, lucrările vor fi anulate”, a subliniat Anatol Topală.

De asemenea, mai mulți elevi de la Liceul „Natalia Gheorghiu” au primit pentru examenul la limba franceză teste tipărite în engleză. Absolvenții vor fi nevoiți să susțină examenul în sesiunea suplimentară.

13 iunie

Conform orarului la 13 iunie elevii din clasa a XII-a au susţinut examenul la disciplina de profil (matematica – 13.765 de candidați, istoria românilor și universală – 10.076 de candidați, arte – 495, tehnologic – 283 și sport – 261 de candidați). „În timpul examenului de astăzi 30 de candidați au fost eliminați din cauza fraudelor sau a unor nereguli pe care le-au admis. Cu această ocazie le reamintim candidaților tentați să copieze, că lucrările lor pot fi anulate de comisiile de evaluare dacă se va constata că răspunsurile și rezolvările prezentate sunt identice cu cele plasate pe unele rețele de socializare”, a subliniat şeful Agenţiei de Asigurare a Calităţii, Anatol Topală.

Următorul examen

Următorul examen va avea loc pe 17 iunie curent, când absolvenții liceului vor scrie testul la disciplina solicitată: geografia – 16.739 de candidați, matematica – 485 candidați, istoria românilor și universală – 1.051, biologia – 1.261, chimia – 2.409, fizica – 395, informatica – 263, limba și literatura ucraineană – 14, limba și literatura bulgară – 104, și limba și literatura găgăuză – 204 candidați.

Pe 20 iunie, candidaţii la BAC vor susţine ultima probă – la limba maternă (ucraineană – 160 de candidați, bulgară – 119 candidați și găgăuză – 178 de candidați) în 15 centre de bacalaureat.

Examenele de bacalaureat vor fi susţinute în 104 centre de bacalaureat. Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 3-26 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în centrele de bacalaureat pe 27 iunie. Ulterior, elevii vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a depune contestații. Notele în urma contestațiilor nu se vor micșora. Se va menţine scanarea lucrărilor, iar absolvenții vor avea posibilitatea să vadă lucrările prin Internet.

Pentru a lua o notă de trecere, în sesiunea de bază, candidații vor trebui să ofere răspunsuri corecte la minimum 30% din subiectele din test, față de 25% cât a fost la sesiunea de bacalaureat din 2013.

Elevii care vor lua note negative în sesiunea din iunie vor avea dreptul să susțină, repetat, examenele respective în sesiunea suplimentară care va avea loc în perioada 16 – 23 iulie 2014.

Reamintim că elevii vor putea fi verificați cu detectorul de metale – înainte, în timpul, sau la expirarea timpului de scriere a probei de examen. În cazul fraudării de către elev a unei probe de examen vor fi anulate notele de la toate probele de examen susținute şi elevul va putea relua susținerea integrală a examenului de bacalaureat doar în sesiunea din următorul an de studiu.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *