CSI / Rusia

”Băieți, este o greșeală!” De ce a refuzat un mercenar din grupul Wagner să lupte împotriva Ucrainei

Eșecul armatei ruse de a ocupa capitala ucraineană a fost inevitabil, deoarece în anii precedenți nu s-au confruntat niciodată direct cu un inamic puternic, spune un fost mercenar din Grupul Wagner care a luptat alături de armata rusă.

Marat Gabidullin a participat la misiunile Grupului Wagner în numele Kremlinului în Siria și la un conflict anterior din Ucraina, înainte de a decide să facă publică experiența sa în cadrul companiei militare private secrete.

A părăsit grupul Wagner în 2019, dar cu câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia din 24 februarie, Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, a spus că a primit un apel de la un recrutor care l-a invitat să se întoarcă la luptă ca mercenar în Ucraina.

El a refuzat, în parte pentru că, spune el, știa că forțele ruse nu sunt la înălțime, chiar dacă și-au trâmbițat arsenalul de noi arme și succesul lor din Siria, unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată.

„Au fost luați complet prin surprindere că armata ucraineană a rezistat atât de înverșunat și că s-au confruntat cu o armată reală”, a spus Gabidullin despre eșecurile Rusiei în Ucraina.

El a spus că rușii i-au spus că se așteaptă să se confrunte cu o ”armată zdrențuită” când au invadat Ucraina, nu cu trupe bine antrenate.

„Le-am spus: „Băieți, este o greșeală”, a spus Gabidullin, care se află acum în Franța, unde publică o carte despre experiențele sale de luptă în Grupul Wagner.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu știe cine este Gabidullin și dacă a fost vreodată membru al unor companii militare private.

”Noi, statul, guvernul, Kremlinul, nu putem avea nimic de-a face cu asta”, a spus el.

Gabidullin a luat parte la unele dintre cele mai sângeroase ciocniri siriene din provincia Deir al-Zor, în Ghouta și în apropierea orașului antic Palmyra. El a fost grav rănit în 2016, când o grenadă i-a explodat în spate în timpul unei bătălii din munții Latakia, scrie Reuters.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.