CSI / Rusia

”Băieți, este o greșeală!” De ce a refuzat un mercenar din grupul Wagner să lupte împotriva Ucrainei

Eșecul armatei ruse de a ocupa capitala ucraineană a fost inevitabil, deoarece în anii precedenți nu s-au confruntat niciodată direct cu un inamic puternic, spune un fost mercenar din Grupul Wagner care a luptat alături de armata rusă.

Marat Gabidullin a participat la misiunile Grupului Wagner în numele Kremlinului în Siria și la un conflict anterior din Ucraina, înainte de a decide să facă publică experiența sa în cadrul companiei militare private secrete.

A părăsit grupul Wagner în 2019, dar cu câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia din 24 februarie, Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, a spus că a primit un apel de la un recrutor care l-a invitat să se întoarcă la luptă ca mercenar în Ucraina.

El a refuzat, în parte pentru că, spune el, știa că forțele ruse nu sunt la înălțime, chiar dacă și-au trâmbițat arsenalul de noi arme și succesul lor din Siria, unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată.

„Au fost luați complet prin surprindere că armata ucraineană a rezistat atât de înverșunat și că s-au confruntat cu o armată reală”, a spus Gabidullin despre eșecurile Rusiei în Ucraina.

El a spus că rușii i-au spus că se așteaptă să se confrunte cu o ”armată zdrențuită” când au invadat Ucraina, nu cu trupe bine antrenate.

„Le-am spus: „Băieți, este o greșeală”, a spus Gabidullin, care se află acum în Franța, unde publică o carte despre experiențele sale de luptă în Grupul Wagner.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu știe cine este Gabidullin și dacă a fost vreodată membru al unor companii militare private.

”Noi, statul, guvernul, Kremlinul, nu putem avea nimic de-a face cu asta”, a spus el.

Gabidullin a luat parte la unele dintre cele mai sângeroase ciocniri siriene din provincia Deir al-Zor, în Ghouta și în apropierea orașului antic Palmyra. El a fost grav rănit în 2016, când o grenadă i-a explodat în spate în timpul unei bătălii din munții Latakia, scrie Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *