Balada vieţii Maricăi Balan
Solicitat de TIMPUL, Mircea Surdu ne-a spus că, acum câţiva ani, la Festivalul „Cronograf” a aflat de la actorul Boris Bechet că Marica Balan, care dispăruse de mult timp din Chişinău, se află la Centrul de reabilitare a invalizilor, veteranilor muncii şi de război din Cocieri. Pentru că o cunoştea bine – în 1991-1992 a realizat cu ea mai multe interviuri şi a prezentat la televiziune fragmente din monospectacolul „Meşterul Manole” -, peste trei zile, a urcat în maşină şi a plecat încolo.
Filmările au durat trei ani şi au avut loc la Cocieri, Moscova şi Dumitreşti, satul de baştină al Maricăi Balan din sudul Basarabiei. În total, au fost filmate 38 de ore, iar filmul durează 50 de minute.
Emoţiile cele mai mari au fost ale Maricăi Balan, care, adusă la cinematograf într-un scaun cu rotile, avea să exclame entuziasmată: „Vizionez pentru prima dată această peliculă. Filmul e ceva…, ceva de parcă aş zbura în cosmos. Când a venit la Centrul de reabilitare, Mircea nu mi-a spus ce planuri are. L-am întrebat atunci: unde aţi fost cu zece ani în urmă? Bravo, Mircea Surdu! Mi-ai făcut o surpriză deosebită!”.
Filmul este unul destul de dur şi prezintă destinul tragic al celebrei actriţe. În faţa spectatorului se perindă secvenţe din satul Dumitreşti, unde prietenii ei de copilărie povestesc cum au cunoscut-o, apoi interviuri cu actori de marcă de la Moscova, unde, după absolvirea Şcolii Teatrale „B. Şciukin” de pe lângă Teatrul „Vahtangov”, a lucrat, din 1960 până în 1970, la Teatrul „Romen”. Urmează cadre de la Centrul de reabilitare din Cocieri, în care actriţa apare nespus de emoţionată… Mircea a filmat mai mult cu camera ascunsă.
Imediat după vizionarea peliculei, care a fost aplaudată de spectatori în picioare, actriţa a urcat în scenă. Ea a povestit mai multe detalii din viaţa ei zbuciumată. După absolvirea Studioului moldovenesc de la Şcoala Teatrală „B. Şciukin” trebuia să se întoarcă la Chişinău, unde, împreună cu trupa de actori moldoveni, condusă de distinsa profesoară Ana Orociko, urma să fie deschis Teatrul „Luceafărul”, în frunte cu regizorul Ion Ungureanu. Însă, fiind proaspăt căsătorită, soţul ei, actorul Iuri Komarov, a refuzat să vină la Chişinău. La Moscova a lucrat un deceniu, a jucat în mai multe spectacole şi a interpretat cântece populare româneşti. În casa ei din metropolă intrau mai mulţi actori celebri, inclusiv Vladimir Vîsoţki.
Întoarsă la Chişinău, actriţa a jucat în mai multe filme realizate la Studioul „Moldova-Film” de regizorii Valeriu Gagiu, Vasile Pascaru ş.a. În cadrul Teatrului unui singur actor, a realizat spectacolul „Meşterul Manole”, pe care l-a prezentat în întreaga republică. Tot ea a înregistrat un disc de zile mari cu formaţia condusă de maestrul Vasile Goia.
La premiera filmului au luat cuvântul foştii ei colegi de la Studioul moldovenesc din Moscova – Ion Ungureanu, Vera Mereuţă şi Grigore Rusu, deputata Valentina Stratan, nepoata actriţei – Diana Vasilevici, preşedintele Companiei „Teleradio-Moldova” Constantin Marin, ministrul Tineretului şi Sportului Ion Cebanu, preşedintele Societăţii „Dunărea şi Marea” Petru Grozavu ş.a.
Deputata Valentina Stratan a promis că va face toate demersurile necesare ca Marica Balan să fie readusă la Chişinău.