Bălti

BĂLȚI: cruce comemorativă în memoria cetățenilor unguri pe teritoriul Moldovei

Potrivit Ambasadorului Ungariei în Republica Moldova, György Varga, deja pe parcursul a 10 ani delegaţiile din Ungaria vin la cimitirul vechi din Bălţi pentru a-i comemora pe conaţionalii care au decedat pe teritoriul ţării noastre. "Cîteva sute de militari şi civili unguri au fost luaţi prizonieri şi aduşi în lagărul de concentrare din Bălţi, de unde jumătate din ei nu s-au mai întors acasă", a menţionat diplomatul ungur.

Viceministrul Apărării, Igor Panfile, prezent la eveniment, a menţionat că acesta marchează un episod dureros atît din istoria Ungariei, cît şi a ţării noastre. "Generaţia de azi se închină în memoria celor căzuţi pe cîmpul de luptă, indiferent de partea cui au luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a specificat Panfile.

Placa comemorativă, inaugurată la Bălţi, reprezintă o cruce, simbol al învierii lui Isus Hristos, pe care este înserat următorul mesaj: "În memoria prizonierilor unguri militari şi civili, decedaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în oraşul Bălţi".

Conform unor date, oferite de Centrul de Cultură şi Istorie Militară al Ministerului Apărării, în perioada anilor 1944-1947, pe teritoriul Republicii Moldova au existat două lagăre de concentrare, în municipiul Bălţi şi în oraşul Tighina, unde erau ţinuţi peste 700 de cetăţenii ai Ungariei, notează MOLDPRES. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *