Social

Baluri de LUX în cea mai SĂRACĂ țară din Europa

Este balul de absolvire o tradiție frumoasă sau un prilej de a scutura buzunarele părinților în goana după atenție, aflăm din materialul ce urmează.

Din an în an, balul de absolvire își pierde din rolul său inițial de a celebra succesul absolvenților și despărțirea de școală, transformându-se într-o sărbătoare a vanității, motiv pentru elevi, părinți și profesori de a-și evidenția orgoliul și a depăși ideea simplă de distracție. Dacă în trecut evenimentul se limita la o masă simbolică și câteva sticle de șampanie, astăzi, liceele se întrec în alegerea locațiilor scumpe, pompoase cu meniuri încărcate de delicatese și băuturi costisitoare, iar absolvenții nu par a fi deranjați de acest fapt.

„Nu pot spune că prețurile ce țin de organizarea balului sunt prea ridicate. Împreună cu colegii vom sărbători absolvirea la un restaurant de lux, unde vom achita 2700 de lei per absolvent, iar invitații câte 1200 lei. În acest preț sunt incluse mai multe tipuri de salate, gustări, trei mâncăruri calde și deserturile, iar din băuturi vom avea câteva feluri de vin și șampanie. Am decis ca toate cele patru clase paralele să organizeze balul împreună, pentru ca să fie mai vesel. În calitate de moderator am invitat o persoană faimoasă. În total vor fi prezente 211 persoane”, a mărturisit Eugenia Munteanu, absolventă a Liceului Teoretic „Orizont”.

Mai multe licee din Capitală au decis să nu economisească pe meniu. Astfel, din ceea ce ne-au spus elevii, prețurile oscilează între 2000 de lei per elev și 1500 pentru invitați la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, și 1400 lei per elev și 700 pentru invitați la Liceal Teoretic „Ștefan cel Mare”.

După ce am telefonat la mai multe restaurante din Chișinău, am aflat că un meniu de persoană variază de la 600 la 3000 de lei. Majoritatea localurilor au oferte asemănătoare și propun aceleași beneficii clienților săi. „Restaurantul nostru oferă bucătărie europeană, italiană și desigur națională. Avem un meniu variat, prețurile pornesc de la 600 de lei. Pentru cei care rezervă localul din timp, băuturile sunt propuse la preț de magazin, însă este obligatorie achitarea avansului în mărime de 30 la sută din suma totală. Moderatorul, DJ-ul și zeama a doua zi sunt din partea casei”, a spus Ion Postică, administratorul unui restaurant din centrul Capitalei.

Pentru absolvenții care trăiesc în afara Capitalei situația este diferită. Unii tineri din sate au preferat să se deplaseze în localitățile vecine în căutarea unui local decent, precum au făcut-o absolvenții LT „Nicolae Bălcescu” din satul Ciorescu, care au sărbătorit în incinta unui restaurant din orașul Cricova. Dacă aceștia și-au argumentat decizia spunând că meniul este calitativ și vast în localul ales, atunci absolvenții din satul Lunga, Dubăsari au mărturisit că prețurile sunt de vină. „Împreună cu părinții am decis să organizăm balul de absolvire în satul din apropiere, Cocieri, deoarece acolo prețurile sunt cu mult mai avantajoase decât aici pe loc. Comitetul de părinți ne asigură cu transport, deci nu este o problemă să ajungem acolo”, a spus Marina Borjacov, absolventă a LT „Mihai Eminescu” din Dubăsari.

„Mulți copii nu își pot permite balul de absolvire”

Totuși, unii părinți se bucură de faptul că nu trebuie să-și sacrifice întreg salariul lunar pe o singură seară, deoarece balul de absolvire este organizat în incinta școlii. „Balul de absolvire va avea loc la școală, fiindcă nu sunt atât de mulți elevi și posibilități financiare pentru a putea acoperi plata necesară pentru închirierea unui local. Astfel, plătim 310 lei per elev, sumă în care intră și costurile pentru profesori, iar 210 lei – pentru părinți. Muzica, fotograful și moderatorul sunt oferite din partea liceului. Chiar dacă nu e scump, sunt mulți copii care nu vor veni, deoarece nu își pot permite acest lucru”, a relatat Violina Ciubotaru, părinte al unei absolvente din LT „Mihai Eminescu” din Cimișlia.

Cu toate că balul de absolvire este un eveniment dedicat sfârșitului adolescenței, cheltuielile abia încep. Părinții sunt nevoiți să plătească sume enorme pentru petrecerile copiilor lor, care nu se limitează doar la prețul meniului. La zerourile de pe bonurile din locațiile alese se adaugă și plata pentru achiziționarea ținutei potrivite și vizitele la salonul de înfrumusețare.

Rochii și costume de lux

Unii tineri din Chișinău spun că rochia sau costumul e cel mai important mister al serii și cu cât mai multe ținute vor fi schimbate pe parcursul sărbătorii, cu atât mai bine. Astfel, mai multe tinere de la Liceul „Orizont” și-au ales rochii semnate de designer ce variază între 600-800 de euro. Iar absolventele Liceului „Spiru Haret” au preferat ținute mai ieftine, care le-au costat între 2000-5000 de lei, procurate atât din saloanele specializate din Capitală, cât și de peste hotare. Nici băieții nu rămân în afara tendințelor. „Mi-am luat un costum care m-a costat puțin peste 7000 de lei la un salon de lux din Capitală. Cred că este un preț adecvat, deoarece îl voi purta de mai multe ori. Colegii și-au ales costume la aproximativ același preț, dar sunt și de acei care au plătit peste zece mii de lei pentru haine și pantofi”, a declarat Adrian Leconciuc, absolvent al Liceului „Ion Creangă”. Doina Bușmaciu, absolventă din Cimișlia, spune că nu atrage mare atenție la brandurile existente, ci doar are grijă ca rochia să fie una frumoasă. „Pentru rochie am preconizat un buget de circa o mie de lei și cred că o voi lua de la un stock de haine. Acolo cel puțin pot găsi ceva unic și la un preț rezonabil. Nu vreau să-i impun pe părinți să cheltuie mulți bani pe o singură seară. Ceea ce ține de machiaj și coafură, mă voi limita la 400 de lei”, spune absolventa.

În timp ce unele absolvente sunt gata să cheltuie peste 1000 de lei pentru machiaj profesional și programarea la coafor, majoritatea fetelor, atât din suburbii cât și din orașe, preferă să economisească pe saloanele de înfrumusețare.

„În ziua de azi există o mulțime de lecții online cu ajutorul cărora orice fată își poate realiza machiajul și coafura în condiții de casă absolut gratuit. Îmi place să experimentez și nu cred că exteriorul merită așa bani grei”, a relatat Daniela Damaschin, absolventă a Liceului „Spiru Haret”.

„Prețurile pentru balurile de absolvire sunt exagerate”

Profesorii la fel sunt de părere că prețurile pentru balurile de absolvire sunt exagerate, iar o singură noapte nu merită atâtea griji și sume cosmice. „Balul de absolvire trebuie să se desfășoare în condițiile respectării normelor etice și financiare. În ultimul timp această sărbătoare capătă amploare și un sens dublu: nu mai putem vorbi de o simplă festivitate de rămas bun. Mereu am încercat să reducem la maximum costurile pentru părinți, dar și să sporim distracția copiilor, astfel ca toți să fie mulțumiți. Anul trecut, chiar o profesoară a fost în calitate de moderator și muzicant la bal. Absolvenții au rămas foarte mulțumiți. Cu cheltuieli mici se poate organiza o sărbătoare pe cinste”, a spus Larisa Plămădeală, profesoară la Liceul „Iulia Hașdeu” din Capitală.

Chiar dacă prețurile se pot optimiza în funcție de posibilitățile materiale ale părinților, am întâlnit o mulțime de tineri care, din mai multe cauze, sunt împotriva organizării balului de absolvire. „Suntem doar 15 elevi într-o clasă și considerăm că este prea costisitor ca pentru un astfel de număr mic de persoane să fie organizat balul. Nici nu merită. Deși au fost multe discuții, și părinții ne încurajau să ne hotărâm, am decis să nu o facem”, mărturisește Maria Bragă, absolventă a Liceului Teoretic „Ion Pelivan”, din satul Răzeni, Ialoveni. În astfel de situație se află și tinerii din Băcioi, Dubăsari, Taraclia, Todirești, Ialoveni etc. Unii absolvenți din Capitală spun că părinții au fost acei care au venit cu inițiativa de a organiza balul de absolvire, deoarece colegii erau pasivi și indiferenți, dar mulți s-au pronunțat definitiv împotriva evenimentului. Printre aceștia se numără și absolventa Dana Bubuioc. „Nu mai suntem în secolul al XIX-lea pentru a dansa vals în fața părinților. Balul este o risipă de bani. Mai bine aș merge la mare cu prietenii sau într-o călătorie în munți. Această festivitate nu are niciun sens pentru noi, mai mult pentru părinți, dar în orice caz, nu susțin ideea deloc”, este de părere tânăra.

Potrivit Biroului Național de Statistică, salariul mediu lunar în Moldova este de circa 5000 de lei, sumă care nu poate acoperi cheltuielile de organizare a unui bal. Paradox, în țara în care salariile sunt prea mici pentru un trai decens, absovenții organizează baluri de lux.

Diana Popa,
stagiară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *