ActualitateExterne

Banca Angliei renunţă la un model depăşit al previziunilor privind inflaţia

Banca Angliei a anunţat vineri o revizuire a previziunilor sale privind inflaţia care are loc ”o dată la o generaţie”, în urma unei revizuiri mult aşteptate efectuată de fostul preşedinte al Rezervei Federale, Ben Bernanke, transmite Reuters.

Analiza – iniţiată după criticile la adresa politicii băncii centrale pe fondul inflaţiei în spirală – stabileşte 12 recomandări pe care guvernatorul BOE, Andrew Bailey, a declarat că banca s-a angajat să le implementeze, scrie news.ro.

Bailey a declarat pentru CNBC că a fost ”de nepreţuit” să compare perspectiva politicii americane cu a sa.

”Aceasta este o oportunitate apărută o dată la o generaţie de a ne actualiza previziunile şi de a ne asigura că sunt potrivite pentru lumea noastră mai incertă”, a spus Bailey.

Recomandările lui Bernanke sunt organizate în trei domenii cheie: îmbunătăţirea infrastructurii de prognoză a băncii, sprijinirea procesului decizional în cadrul Comitetului de politică monetară (MPC) şi o mai bună comunicare a riscurilor economice către public.

Prevederile includ eliminarea sistemului de prognoză ”grafic evantai” de lungă durată al băncii şi introducerea unui cadru de prognoză reînnoit.

Graficul în evantai – care arată o serie de posibile puncte de date viitoare – a fost folosit de multă vreme de bancă pentru a prezenta distribuţia probabilităţii care stă la baza previziunilor sale de inflaţie.

Modelul s-a confruntat cu critici grele în ultimii ani pentru că nu a reuşit să ţină evidenţa cu precizie a presiunilor inflaţioniste, iar revizuirea a concluzionat că diagramele în evantai ”şi-au depăşit utilitatea” şi ”ar trebui eliminate”.

Bernanke nu a recomandat previziunile în stilul Fed, care au fost introduse în SUA după criza financiară globală, pentru a permite fiecărui membru să-şi traseze cursul politicii, inflaţia, PIB-ul real şi ocuparea forţei de muncă.

Dar el a sugerat un nou model care reflectă mai bine opiniile diferite ale membrilor comitetului şi modul în care aşteptările inflaţioniste pot deveni ”dezancorate”.

El a menţionat, de asemenea, că BOE se bazează în prezent mai mult pe o prognoză centrală decât alte bănci centrale şi a spus că analiza sa ar trebui completată cu o gamă mai largă de scenarii alternative care ”ajuta publicul să înţeleagă mai bine motivele alegerii politicii”.

Astfel de scenarii pot include efectele diferitelor alegeri politice sau şocuri globale neaşteptate.

Sugestia a venit ca parte a unui set mai larg de recomandări cu privire la modul în care banca îşi poate îmbunătăţi comunicarea cu publicul, îşi poate simplifica declaraţia de politică şi reduce repetitivitatea.

Analiza a mai spus că banca ar trebui să meargă mai departe cu modernizarea actuală a software-ului pe care îl foloseşte pentru a gestiona şi manipula datele ca ”o prioritate înaltă”.

Analiza lui Bernanke a fost lansată vara trecută pentru a evalua eforturile băncii de a proiecta cu exactitate uriaşa creştere a inflaţiei la nivel global după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Banca a fost criticată pe scară largă pentru că este prea lentă pentru a majora ratele dobânzilor, ceea ce înseamnă că ulterior a trebuit să-şi ridice rata principală a dobânzii băncii la un maxim din ultimii 15 ani, de 5,25%.

În condiţiile în care inflaţia scade mai repede decât anticipase MPC, unii economişti au susţinut că banca comite aceeaşi greşeală în direcţia opusă, reducând dobânzile prea încet.

Bernanke a adăugat că rolul său de preşedinte al Fed în timpul crizei financiare globale a evidenţiat rolul critic al politicii monetare asupra economiei reale, dar a adăugat că revizuirea nu a făcut ”nicio judecată” asupra recentelor decizii ale BOE.

”Efectele sectorului financiar asupra economiei merg dincolo de ratele dobânzilor. Credibilitatea este importantă. Asumarea riscurilor este importantă”, a spus el pentru CNBC.

El a mai spus că dificultăţile de prognoză nu sunt exclusiv pentru BOE, dar a adăugat că speră ca banca să tragă lecţii adecvate din experienţă.

Analiza a recomandat băncii să adopte o abordare treptată a implementării noilor măsuri, începând cu îmbunătăţirea infrastructurii sale de prognoză. Apoi, ar trebui să treacă ”cu precauţie” la adoptarea de modificări în elaborarea politicilor şi comunicărilor sale, a spus acesta.

Viitorul viceguvernator al BOE, Clare Lombardelli, a fost însărcinat să conducă implementarea acestor recomandări atunci când îşi va ocupa locul în iulie. Banca a spus că va oferi o actualizare cu privire la modificările propuse, până la sfârşitul anului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *