Banca Mondială a aprobat o finanțare în valoare de 55 de milioane de dolari pentru Proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură”
Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat joi, 1 iunie, acordarea Republicii Moldova unei finanțări pentru Proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), în valoare de 55 de milioane de dolari SUA. Proiectul va sprijini R. Moldova să îmbunătățească prestarea serviciilor agricole publice, să stimuleze creșterea orientată spre piață și să sporească rezistența beneficiarilor vizați, asigurând, în același timp, mecanisme eficiente de răspuns la crizele emergente, transmite Ziarul Național.
Datorită vecinătății și relației sale cu Uniunea Europeană (UE), una dintre cele mai mari și prospere piețe alimentare din lume, R. Moldova se bucură de un potențial semnificativ de creștere orientată spre export, subliniază Banca Mondială.
„Pentru a profita de această oportunitate, sectorul trebuie să rămână aliniat la cerințele UE, abordând, în același timp, discrepanțele existente în materie de performanță la nivel de subsector pentru a valorifica avantajele comparative în ceea ce privește creșterea, orientarea spre piață și reziliența la schimbările climatice”, se arată în comunicatul de presă al Băncii Mondiale.
„Sectorul agricol este vital pentru economia Moldovei și mă bucur că, datorită sprijinului acordat de Banca Mondială, țara va îmbunătăți prestarea serviciilor agricole publice, va stimula creșterea orientată spre piață și va spori reziliența beneficiarilor. De asemenea, proiectul va ajuta Moldova să răspundă prompt și eficient la crizele sau urgențele eligibile, în cazul producerii acestora”, a declarat directoarea de Țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja.
Proiectul AGGRI va sprijini, de asemenea, oportunitățile de creștere în cadrul lanțurilor valorice pentru lactate, carne, producția horticolă de legume și produse de nișă. Aceste subsectoare oferă un potențial semnificativ pentru antreprenoriat și crearea de locuri de muncă în zonele rurale, în special pentru femei, și pot contribui la realizarea obiectivelor țării în materie de sustenabilitate a mediului și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură, într-un mod compatibil cu cerințele de finanțare ale UE pentru sistemele de producție agricolă.
Una dintre componentele de bază ale Proiectului AGGRI constă în a ajuta sectorul agricol din Moldova să reducă vulnerabilitatea la secetă prin extinderea disponibilității serviciilor de irigare pentru fermierii interesați. Investițiile vor fi direcționate către reabilitarea sistemelor de irigare gestionate de asociațiile utilizatorilor de apă, pentru a asigura funcționalitatea tehnică, creșterea gradului de asimilare a serviciilor, utilizarea mai eficientă a apei și a energiei electrice și pentru a facilita tranziția către modele de cultivare mai productive.
Din momentul aderării R. Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari SUA au fost alocați pentru mai mult de 60 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 617,2 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrație fiscală, cadastru, educație, drumuri, sănătate și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul la situația de urgență, cauzată de COVID-19, agricultura, apă și canalizare și energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!