Actualitate

Băncile au închis ușa pentru Moldovagaz. Câți bani a vrut să ia compania

„Deficitul de casă al companiei era de 35 mil USD la începutul lunii ianuarie. Am apelat inclusiv la bănci pentru a ne oferi credite să facem achitarea către Gazprom. Este vorba de 30 mil. USD/lunar, credit sindicalizat de la trei bănci, dar nu s-a acceptat”, a explicat Vadim Ceban.

Creditarea de la bănci era una dintre soluțiile luate în calcul de companie pentru a soluționa problema achitărilor. Într-un final, urmare a achitării anticipate de către Guvern a compensațiilor facturilor la gaz și scutirii companiei de plata TVA până în luna martie s-a reușit depășirea problemei deficitului de casă al Moldovagaz, transmite bani.md.

Republica Moldova s-a aflat în pragul unei crize energetice, în condițiile în care din 1 ianuarie curent Republica Moldova achită 646 USD pentru mia de metri cubi, cu 200 USD mai mult. Or, Moldovagaz a depus, în data de 22 ianuarie, o solicitare la ANRE pentru revizuirea tarifelor populației. Compania solicită un tarif de 4,43 lei pentru metrul cub (fără TVA) cu 40% mai mare față de tariful actual.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.